Üzleti tippek

Negyedével csökkent az OTP profitja

admin
admin

2009. 05. 20. 07:24

Az OTP Bankcsoport 2009 első negyedévében 41,81 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el kedden este közzétett gyorsjelentése szerint, ami 24 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított eredmény 43,34 milliárd forint, 23 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedév a jelentés szerint mérleg- és eredményszempontból is a menedzsment előzetes elképzeléseinek megfelelően alakult, kedvezőbb az időarányos tervnél, és a piaci várakozásoknál lényegesen jobb.

Az OTP Bank 2009-re 150 milliárd forintos csoportszintű adózott nyereséget irányzott elő. A jelentés egyebek mellett kiemeli a javuló kamatmarzsot, a kedvező kiadás/bevétel mutatót, a romló portfolióminőséget, a jelentősen növekvő kockázati költségeket és a kedvező fedezettséget.

A jelentés felhívja a figyelmet két módszertani változtatásra. Az egyik, hogy a késedelmes hitelek esetében ezután a 90 napon túl késedelmes állományt hasonlítják a bruttó hitelállományhoz, és a fedezettségi mutató számításakor arra vetítik a teljes céltartalék állományt.

A másik, hogy a stratégiai nyitott devizapozíciót fedezeti ügyletté nyilvánították, és 310 millió euró rövid pozíció árfolyamhatását ezentúl a saját tőkével szemben számolják el. A mintegy 350 millió euró nagyságú teljes stratégiai nyitott pozíción adózás előtt keletkezett 16,2 milliárd forintos árfolyamveszteségből így 13,8 milliárd forint a tőkével szemben került elszámolásra, és csak 2,4 milliárd forint terhelte az eredményt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.