Üzleti tippek

Készül a posta az adóbevallási rohamra

Május huszadikán, szerdán Budapesten a Nyugati és a Keleti Pályaudvarnál működő posta éjfélig, míg a Mammut Bevásárlóközpontban este 10–ig várják az ügyfeleket. A Fogarasi úti Tescóban a szokott rend szerint, éjjel-nappal működik a szolgáltatás. A megyeszékhelyeken általában egy-egy postahely este nyolcig várja ügyfeleit.

A tovább dolgozó postákról az ügyfélszolgálatoknál kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők.

A sorban állások elkerülése érdekében igyekeznek minden ablakot üzemeltetni a posták. Nemcsak a kezelőpultoknál dolgoznak majd többen, a küldemények továbbításáért felelős postások is megerősített szolgálatot teljesítenek, hogy mindenkinek időben eljusson a személyijövedelemadó-bevallása az APEH-hez.

Hosszabban nyitva

* Tatabánya 1 posta 20.00 óráig
* Kaposvár 1 posta 20.00 óráig
* Szekszárd 1 posta 20.00 óráig
* Veszprém 1 posta 20.00 óráig
* Zalaegerszeg 1 posta 20.00 óráig
* Debrecen 1 posta 20.00 óráig
* Eger 1 posta 20.00 óráig
* Kecskemét 1 posta 20.00 óráig
* Nyíregyháza 1 posta 20.00 óráig
* Salgótarján 1 posta 20.00 óráig
* Szeged 1 posta 20.00 óráig
* Szolnok 1 posta 20.00 óráig
* Békéscsaba 1 posta 20.00 óráig

Jó magyar szokás szerint honfitársaink ötöde-hatoda az utolsó pillanatokban, vagyis május 20-án adja be személyijövedelemadó-bevallását a hatóságnak. Az adóhatóság tájékoztatása szerint május 19-én délelőttig 2,4 millió (0853-as) szja-bevallás érkezett be az APEH-hez, melyek közül 2,2 millió volt hibátlan és elkönyvelt.

Kedden 140 ezer bevallás várt még feldolgozásra, eddig 63 ezer hibás, és így javítandó iratot találtak az ellenőrök. Az adóhatóság úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján 500-700 ezren adják be bevallásukat az utolsó napon, vagyis május 20-án.

Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 20 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás egyben hibás is, az adózó csak a késedelemért szankcionálható, azaz ha a késve benyújtott bevallás egyben hibás is.

200 ezerbe kerülhet a késedelem

Abban az esetben, ha a magánszemély a bevallását nem nyújtja be határidőre, azaz 2009. május 20-ig, úgy nem teljesíti a törvényben megállapított kötelezettségét. Ettől az időponttól kezdődően a 0853-as bevallás benyújtása „késettként” értelmezhető, és az adózás rendjéről szóló törvényben megállapított szankciót alkalmazhatja az adóhatóság.

Magánszemélyek esetében 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bevallási kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti, és késedelmét nem menti ki (bevallási késedelem).

Az adóbevallás benyújtásában akadályozott adózó az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül köteles az adóbevallása benyújtására. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet (igazolási kérelem) a bevallással egyidejűleg, de a bevallástól elkülönítve kell a magánszemélynek benyújtania.

Késedelem esetén nincs helye a mulasztási bírság megállapításának, ha a magánszemély adózó késedelmét annak igazolásával menti ki, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

Csak indokolt esetben fogadják el a késedelmet

Mindig adódhatnak olyan helyzetek, amikor az adózó akadályoztatva van a bevallása benyújtásában. A leggyakoribb ok a hirtelen, hosszabb ideig tartó kórházi kezelés, de gyakran előfordul a külföldi tartózkodás miatti késedelem. Az adóhatóság minden esetben mérlegeli a felhozott indokokat, és nem kell meglepődni, ha ugyanazon felhozott indokot az egyik adózónál elfogadja, míg a másik adózónál nem.

Abban az esetben, ha valaki arra hivatkozva nyújtja be késedelmesen a bevallását, hogy hosszabb külföldi utazás miatt nem tudta határidőre teljesíteni kötelezettségét, elfogadható az indok, ha ez az időszak az év elejétől (januártól) május végét követően tart. Ekkor nem áll rendelkezésre még minden igazolása az adózónak ahhoz, hogy időben elkészíthesse és benyújthassa a bevallását. Ha a külföldi tartózkodás előtt elegendő ideje lett volna az adózónak a bevallás benyújtására (pl. 2009. januártól akár a benyújtási határidőig), de éppen a bevallási határidő előtt utazik el, nem biztos, hogy méltánylandó körülményként értékeli az adóhatóság.

Abban az esetben, ha az adóhatósághoz az adózó a bevallását egyáltalán nem nyújtja be, úgy a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztási bírság megállapításával egyidejűleg az adóhatóság az adózót – határidő tűzésével – bevallási kötelezettsége teljesítésére hívja fel. A kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő tűzésével megállapítania az adóhatóságnak, ha a teljesítésre kötelező, előző határozatában előírt határidőt az adózó elmulasztotta. A kötelezettség teljesítése esetén az előzőek alapján kiszabott bírságot az adóhatóság korlátlanul mérsékelheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.