Üzleti tippek

Itt az új vagyonadó

A 30 milliónál drágább ingatlanok, a luxusautók, a jachtok és a repülőgépek után kell adót fizetni jövőre – akkor is, ha szervezetek tulajdonában vannak. Az ingatlanadóhoz kedvezményrendszer társul, a kabinet pedig mintegy 60 milliárdos bevételre számít, ami újabb kiadáscsökkentést vetít előre. Az önálló törvénybe foglalt vagyonadó koncepcióját a távirati iroda tudta meg.

A vagyonadó ingatlanokra vonatkozó szabályai szerint 30 és 50 millió forint között az ingatlan értékének 0,35 százalék után kellene adót fizetni, e felett pedig 0,5 százalékos adókulcsot vezetnének be 2010-ben – értesült a távirati iroda.

Lesznek kedvezmények

Kedvezményt kapnának a nagycsaládosok: három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatnák az adójukból, majd minden további gyerek után újabb 15-15 százalékot vonhatnának le.

Szintén kedvezményt kapna a nyugdíjasok egy része, de ezt több feltételhez köti a törvényjavaslat. E szerint tízmillió forintos adóalapig illeti meg mentesség azokat a 62 évnél idősebb nyugdíjasokat, akik a minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, és az ingatlanuk – amelyben benne is laknak – értéke nem haladja meg az 50 millió forintot.

A nyugdíjasokra vonatkozó általános szabály az: ha nem akarják vagy nem tudják megfizetni a vagyonadót, akkor kérhetik annak “felfüggesztését”. Ebben az esetben az adótartozást feljegyzik a tulajdoni lapra, és annak kell majd kifizetnie, aki örökli az ingatlant.

Adóznak majd? (Fotó: MTI)

Adóznak majd? (Fotó: MTI)

Kedvezményt kapnak továbbá a munkanélküliek is: átmenetileg szintén kérhetik a vagyonadó megfizetésének felfüggesztését.

Bevonják a cégeket is

A törvényjavaslat szerint a magánszemélyeknek és a cégeknek, szervezeteknek nemcsak az ingatlanok után, hanem a nagyértékű gépkocsik, vízi- és légiközlekedési eszközök után is kellene vagyonadót fizetni, de más-más szabályok alapján.

A 125 kilowattnál nagyobb teljesítményű motorral rendelkező gépkocsik után – a már meglévő teljesítményadón túl – további fizetési kötelezettsége lenne a tulajdonosoknak. Például 125 és 175 kw közötti teljesítménynél a teljesítményadó kétszeresét terhelik rá a tulajdonosra, ami arányosan növekszik az autó teljesítményével együtt.

A repülők és hajók értékük alapján, több kulccsal adóznának.

A kormány a vagyonadóból nagyjából 60 milliárd forintos adóbevételre számít 2010-ben, viszont a korábbi ingatlanadóból tervezett 110-120 milliárdos bevételi tervet teljesíteni kell, így újabb megszorítás vagy kiadáscsökkentés várható az év végéig – értesült a távirati iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik