Üzleti tippek

Indulnak az ingyenes pártreklámok

Az országos közszolgálati műsorszolgáltatóknak a törvény szerint mától június 4-éig legalább háromszor ingyenesen közzé kell tenniük a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson listát állító pártok politikai hirdetéseit.

A Magyar Rádióban a május 25-ével kezdődő héten minden munkanapon, a kilenc és a délután egy órai hírek, valamint a fél hattól szóló Esti Krónika előtt kerül adásba egy-egy szpot, a kampánycsend előtti utolsó napon, június 5-én fél hat előtt tíz perccel kapnak újabb alkalmat a listaállítás akadályát sikeresen vevő politikai erők.

A Magyar Televízió május 22-én, 29-én és június 5-én tűzi műsorára a maximálisan egy percnyi hosszúságú anyagokat, amelyeket az érkezés sorrendjében fogad be a közmédium, legkésőbb a sugárzás előtti harmadik napon. A Duna Televízió a médiatörvény azon passzusa alapján nem sugároz ilyen szpotokat, amely kimondja, „külföldre irányuló műsorszolgáltatásban politikai hirdetés közzététele tilos”.

Az EP-választáson tíz párt nyolc listát állított (két-két párt közös listát). Az OVB a leadott érvényes ajánlószelvények és dokumentumok alapján nyilvántartásba vette a Jobbik, az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt, továbbá a Fidesz-KDNP és Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáját.

A kampányidőszakban a műsorszolgáltatók (a közszolgálati és kereskedelmi műsorszolgáltatók egyaránt) a jelölő szervezetek, illetőleg a jelöltek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik