Üzleti tippek

Segítenek a Gyulai Húskombinátnak

A gazdasági tárca közreműködik a Gyulai Húskombinát Zrt. problémáira szükséges megoldás kialakításában - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) hétfőn.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza: a Magyar Fejlesztési Bank megvizsgálja a szükséges hitel legfeljebb 80 százalékáig terjedő garanciavállalás lehetőségét, amennyiben a vállalat kereskedelmi bankja rendelkezésre bocsátja a hitelt.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) korábbi, hétfői közleményében már arról tájékoztatott, hogy folyik a Gyulai Húskombinát Zrt. kérelmének értékelése, amelyet a cég munkahelymegőrzés támogatására nyújtott be. A vállalat 113 millió forintos, 298 munkavállalót érintő, négy hónapra szóló támogatást kért.

Május elején került nyilvánosságra, hogy a Gyulai Húskombinát likviditási válságba került. Ruck János vezérigazgató korábban elmondta: a tavaly még 8,5 milliárd forintos forgalmat elérő cég termelése tavaly ősz óta a gazdasági válság miatt veszteségbe fordult. A társaság ugyanis számos fontosabb alapanyagot a külpiacról szerez be, de amit Magyarországról vásárol, azt is euróban számolják el. Így összességében legalább 35 százalékkal növekedett az 500 dolgozót foglalkoztató nagyüzem költsége, ugyanakkor értékesítési áraiban nem tudja érvényesíteni a megemelkedett költségeket.

A húskombinát termelésének 80 százalékát, például a gyulai kolbászt és a májast a hazai piacon értékesíti, ám a húsfélék iránt a válság miatt visszaesett a kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik