Üzleti tippek

Nőtt az építőipar termelése márciusban

Az építőipari termelés volumene 2009 márciusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékkal emelkedett 2008 márciusához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Márciusban – szezonálisan kiigazítva – a termelés 5,9 százalékkal haladta meg az előző havit.
Az év első három hónapjában a termelés 4,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az idén februárban az építőipari termelés volumene 5,8 százalékkal csökkent 2008 februárjához viszonyítva, szezonálisan kiigazítva a termelés februárban 8,4 százalékkal haladta meg a rendkívül alacsony január havit.

Az építőipar termelése 2008 márciusában az előző évhez képest 13,8 százalékkal, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva pedig egy hónap alatt 2,4 százalékkal csökkent.

Ellentét

Az idén márciusában a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az építőipari termelés 3,5 százalékos növekedésén belül az épületeken végzett munkák volumene 0,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké 9,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett a metróépítésnek és útépítési munkáknak köszönhető.

Évkezdettől az épületeken végzett munkák volumene 7,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeken végzetteké 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2008. január-márciusinál. Szezonálisan kiigazítva minkét építményfőcsoport termelése meghaladta a februárit, az épületeké 1,3 százalékkal, az egyéb építményeké 8,6 százalékkal.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat 13,2 százalékkal emelkedett 2008 márciusához mérten, az egyéb építmények építése ágazat termelése 21,2 százalékkal bővült. Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Volumen

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 4,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 12,7 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 22,1 százalékkal nőtt.

A 2009 márciusában kötött szerződések volumene 1,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére csaknem egynegyedével kisebb, egyéb építményekre 40,2 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés oka az alacsony előző évi bázis mellett több út-, vasútépítésre, valamint közműépítésekre kötött szerződés volt.

Az építőipar termelői árai 2009 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó növekedést mért a KSH az épületek építése és a speciális szaképítés ágazatokban, az egyéb építmények építése ágazatban pedig az árak az átlagosnál kisebb mértékben emelkedtek. Az első negyedévben az előző negyedévinél az építőipar árai 1,1 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik