Üzleti tippek

A Gazprom megvenné a Nabucco gázforrását

A Gazprom felvásárolná az újabb azeri lelőhelyről kitermelt összes földgázt, azon lelőhelyét, amely egyik fő forrása lenne a Nabucco vezetékbe jutó gáznak. A nagy orosz gázipari vállalat tervéről Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese beszélt a Bloomberg amerikai hírszolgálat televíziójának.

Medvegyev szerint ugyanis a Gazprom vezetéki rendszere az ideális útvonal a gáz szállítására Azerbajdzsánból Európába, ilyen a Déli Áramlat, amelynek szerződéseit pénteken tervezik aláírni.

Azerbajdzsánnak máskülönben előbb Törökországba kell eljuttatnia földgázát, márpedig a tranzitálásról – nagyobb mennyiségre – nincs megállapodás, érvelt Medvegyev.

Azerbajdzsán jelenleg bő 10 milliárd köbméter gáz kitermelésére képes, az új forrás, a Sah Deniz-II ezt további évi 12-14 milliárd köbméterrel fejelné meg 3-5 év múlva, ha egyébként a továbbítás és az átvétel kérdése is rendben.

Az azeri olajvállalat, a Socar vezetése még ebben a hónapban találkozik a Gazprom vezetőivel, hogy tárgyaljanak a jövő évi azeri gázeladásokról Oroszországnak.

A Sah Deniz projektben olyan energiavállalatok vesznek részt, mint a norvég StatoilHydro, a brit BP és az orosz Lukoil, de ezek képviselői állítólag nem lennének jelen az orosz-azeri gáztárgyaláson. A Reuters hírügynökség szerint az azeri gáznak a Nabucco részére történő szállításába a Statoil és a BP már beleegyezett, de Azerbajdzsáné a végső döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik