Üzleti tippek

A rossznál is rosszabbra számítanak a cégek

A legmélyebb pontra, mínusz 18 százalékra esett idén áprilisban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vállalati konjunktúra mutatója. Az elemzés szerint tovább romlanak a magyar cégek várakozásai.

A konjunktúra index szerint a legrosszabb helyzetben a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalkozások vannak, de nem sokkal maradnak el tőlük a külföldi és a vegyes tulajdonban lévő cégek sem.

A legrosszabb helyzetről a mikro- és kisvállalkozásoknál beszélhetünk (mínusz 18 százalék). Bár a cégnagyság növekedésével lépésenként kicsit jobb a helyzet, még a legnagyobb cégek várakozásai is negatív (mínusz 11 százalék) tartományban vannak.

Az exportálók és a magyar piacra termelők kilátásai egyaránt romlottak, az utóbbiak helyzete mégis kedvezőtlenebbnek tűnik: a konjunktúra mutató értéke mínusz 20 százalék, azonban az exportálóknál is mínusz 13 százalék körüli értéket mértek – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) 1450 cég megkérdezésével készített vállalati konjunktúra vizsgálatából.

Csökkenő foglalkoztatottság, csökkenő forgalom

Az eredmények szerint a munkaerő kereslet és így a foglalkoztatottság további csökkenésére kell számítani. A vállalkozások minden eddiginél nagyobb aránya, 36 százaléka tervez leépítéseket és csak 6,4 százalék tervez létszámbővítést a következő félévben. Leginkább a nagyobb cégek, legkevésbé pedig a mikro-vállalkozások kívánják csökkenteni munkaerő keresletüket.

A kapacitáskihasználtság átlagos szintje 71 százalékra süllyedt, ami a legmélyebb pont a kutatás kezdete óta.
Az áprilisi felvétel szerint az értékesítés visszaesése a cégek túlnyomó többségét, majdnem a vállalati szféra egészét érinti valamilyen mértékben.

A külföldi tulajdonban lévő cégeknél azonban kevésbé vehető észre az értékesítési volumen csökkenése; 18 százalékuk még mindig növekedésről számolt be, habár ez az arány októberben 37 százalék volt. Az MKIK elemzése szerint míg korábban a mikro-vállalkozások helyzete volt kedvezőtlenebb, addig az utóbbi félévben a nagyvállalkozások értékesítési piacai omlottak össze legnagyobb arányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik