Üzleti tippek

Bicikliről hajtják a Tilost

admin
admin

2009. 05. 14. 09:30

Hálózati karbantartás miatt áramszünet lesz szombat délelőtt a budapesti Mária utcában, de mégsem hallgat el az ott működő Tilos Rádió: különleges bringák segítségével a rádiósok és a vállalkozó kedvű hallgatók fogják előállítani az adáshoz szükséges áramot.

Reggel nyolc órától délután kettőig borult volna csöndbe áramszünet miatt a Tilos Rádió, ám civil összefogásban az adó szimpatizánsai a tavaszi Critical Masson már kipróbált, és a tabáni domboldalon, a zenei programhoz áramot produkáló rendszerrel maguk fogják előállítani a rádió minimális üzemeltetéséhez szükséges mintegy 250-300 wattnyi áramot.

“A Tilos meglehetősen bringaközpontú, sokszor alig lehet beférni a stúdióba a kerékpároktól, így szinte biztos, hogy bírni fogjuk izomerővel” – mondta Csabai Gábor, a Tilos Rádiót működtető alapítvány kuratóriumi elnöke. Szerinte végszükség esetén akár egy hónapig is elműködne így az adó. Kitért arra is, hogy a két különleges kerékpárt kölcsönbe kapja a Tilos.

“Minden nélkülözhető fogyasztót – tehát még a szellőzést és a számítógépet is – lekapcsolunk, hogy csak az adáshoz legszükségesebb berendezéseket működtessük. A generátorok, valamint a speciális áramkörök és néhány kölcsönkapott autóakkumulátor alkotja majd a rendszert” – tette hozzá Csabai Gábor. Mint mondta, egy kerékpárral mintegy 80-100 Watt áramot lehet megtermelni.

A szó szoros értelmében vett emberi erőforrás fejlesztette elektromos energia a civil együttműködés eredménye. A Tilos Rádiót működtető alapítvány kuratóriumi elnöke bízik abban, hogy szombaton minél többen csatlakoznak a „zöld heppeninghez”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.