Üzleti tippek

Idén még jó az evásoknak

Idén jobban járnak az evások adózási szempontból, jövőre viszont már rosszabbul. A frissen elfogadott adómódosítók előnyösek az evázóknak, Oszkó és Bajnai azonban már készíti a 2010-es adó-feketelevesét.

A július 1-jétől esedékes áfaemelés 10 százalékkal több pénzt hagy az evásoknál. Az áfával megnövelt bevételből 25 százalékot adózó evásoknál eddig a nettó bevétel 90 százaléka, júliustól decemberig viszont a 93,75 százaléka marad (pontosabban csaknem 93,75, illetve 100, mert minden adót nem vált ki az eva, iparűzési adót például fizetni kell).

További könnyebbség az alacsonyabb járulékfizetési kötelezettség (persze csak annak, aki nem vesztette el a válság hatására a megbízásait, s képes bevételt termelni). A hétfőn elfogadott adójavaslat-csomag az evaalanyiság határát 25-ről 26 millióra emeli, máskülönben „nem nyúlt” az evához.

Jövőre kevesebb marad

A kiszivárgott 2010-es adótervek szerint azonban jövőre már 30 százalékra emelik a jelenleg 25 százalékos evát, ami azt jelenti, hogy az evázónál a nettó bevétel 87,5 százaléka marad. Ha a kormányzat az evások jelenlegi adóterhelését kívánná fönntartani, akkor az evakulcsot csak 28 százalékra emelné.

A változások természetesen legrosszabbul a tárgyi adómentes számlákat adó evásokat érintik, ők idén sem járnak jobban, jövőre pedig az áfás számlát adóknál is több jövedelmet veszítenek.

Lehetnek még meglepetések az adótervekben

Lehetnek még meglepetések az adótervekben.

A dolgok alakulhattak volna rosszabbul is az evázóknak, hiszen köztudomású Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszterről, a nagyvállalkozók érdekvédőjéről, a leginkább nagy cégeket tömörítő Joint Venture Szövetség elnökségi tagjáról, hogy az eva és ekho eltörlése mellett van, mert „sértik a versenysemlegesség elvét”.

Folytatódik a szigor

Az eva kulcsa a bevezetéskor 15 százalék volt, a normál áfakulcs 25, így az tulajdonképpen negatív adóként működött: érdekeltté tette a vállalkozót a számlaadásban, hiszen az áfa egy részét zsebre vághatta, s még azt is elmondhatta magáról, hogy legálisan, tisztességesen működik. A feltételek később szigorodtak, jelenleg 25 százalékos az evakulcs, 20 százalékos az áfa – Oszkó jövőre folytatja a szigorítást.

Az eva 30 százalékos kulccsal is egy kedvező adózási forma, segítség marad a kisvállalkozásoknak – mondta az FN kérdésére Vadász György adószakértő, az OKISZ társelnöke, az eva „szellemi atyja”. Az eva bevezetése óta történő szigorítások nyilvánvalóan csökkentik a vonzerejét, de még így sok kis cégnek megéri az evát választani – tette hozzá.

Az eva sorsa hosszabb távon bizonytalan. Oszkó miniszterjelöltként bizottsági meghallgatásán azt mondta: előbb át kell alakítani az adórendszert versenyképesebbé, s csak utána lehet megszüntetni az evát és az ekhót. Oszkó megállapításával lényegében egyetértett az FN kérdésére Vadász György, szerinte is addig van szükség evára, amíg ki nem alakul egy valóban korszerű és motiváló adórendszer.

Vadász elismerte az eváról, hogy rendszeridegen, ezért kritizálható adószakmai szempontból, ugyanakkor fölhívta a figyelmet, hogy az eva hatására számos kis- és mikrovállalkozó kilépett a feketegazdaságból, ami jelentős költségvetési bevételt hozott, illetve hoz jelenleg is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.