Üzleti tippek

Elbaltázták – erdészetek informatikai beszerzése

Feltehetően a piaci ár két-háromszorosáért vásárol ügyviteli szoftvereket és megoldásokat 19 állami erdészeti cég – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

A Figyelő birtokába jutott dokumentumok tanúsága szerint 1,5 milliárd forintot fizet ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 19 állami erdészeti társaság átfogó informatikai fejlesztéséért.

A közbeszerzési eljárás története 2008 januárjában kezdődött. Akkor az MNV Zrt. a 19 hozzá tartozó erdészeti társaság összevonását tűzte ki célul, hogy azok működése átláthatóbb és hatékonyabb legyen. A társaságok gyors összevonása helyett végül a kulcsfontosságú informatikai rendszerek egységesítése került terítékre. Az indoklás szerint így egységes számlarend és számviteli politika alakult volna ki, növelve az átláthatóságot és csökkentve a visszaélések lehetőségét.

A Figyelőnek nyilatkozó szakértők szerint egy ilyen informatikai projekt nagyságrendileg 600 millió forintba kerülhet.

Elbaltázták – erdészetek informatikai beszerzése 1

Az ár mellett pedig a bevezetési határidővel is problémák adódhatnak. A megrendelő MNV Zrt. szerint a két hete elfogadott új erdőtörvény miatt valóban csúszhat a projekt 2009-re tervezett menetrendje, de csak azoknál a cégeknél, ahol nem volt korábban hasonló rendszer.

(A beszerzés további részleteiről és a társaságokat a devizapiacon ért spekulációs veszteségekkel kapcsolatos vizsgálat hátteréről a Figyelő csütörtökön megjelenő számában olvashatnak bővebben.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik