Üzleti tippek

Szoftverkalózoknak kedvez a válság

Az illegális szoftverek arányának 10 százalékpontos csökkenése több mint ezer új állás születéséhez vezetne és 47 milliárd forinttal járulna hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez. Azonban az ország illegális szoftverhasználata továbbra is 42 százalékon stagnál – olvasható a BSA megbízásából az IDC által készített tanulmányban.

Bár 2008 első felében csökkenni látszott az illegális szoftverhasználat az országban, az év utolsó hónapjaiban a trend megfordult, és az eredmények erősen romlani kezdtek: egyre több információ erősíti azt a tényt, hogy a gazdasági recesszió sok cégvezetőt arra ösztönzött, hogy a kockázatosabb utat válassza, és illegális szoftvereket használjon.

Ez a tendencia ebben a naptári évben is folytatódik, az utóbbi négy év során az illegális szoftverek aránya Magyarországon rendre 42 százalékos volt és 2008-ban az iparági veszteségek már a 146 millió dollárt is elérték – írja a Business Software Alliance (BSA) által közzétett, 110 országra kiterjedt tanulmány.

Az IDC elemzése szerint egy 10 százalékpontos javulás ezernél is több új állást és 11 milliárd forint adóbevételt generálna, továbbá 47 milliárd forint bevételt adna a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Nemzetközi trendek

A nemzetközi PC-piac azokban az országokban emelkedett a leggyorsabban, ahol eleve nagyarányú az illegális szoftverhasználat, így az illegálisan használt szoftverek aránya nemzetközi szinten 2008-ban három százalékponttal emelkedett, és elérte a 41 százalékot.

A tanulmány eredményei szerint Ukrajnában a legmagasabb, 84 százalékos az illegális szoftverek aránya, de Albánia (77 százalék) és Szerbia (74 százalék) is kiemelkedik a szoftverkalózkodásban. Luxemburg (21 százalék) és Ausztria (24 százalék) büszkélkedhet a legalacsonyabb arányokkal.
Az Európai Unión belüli átlag 35 százalék maradt. Oroszországban érték el a legnagyobb haladást, mivel egy év alatt 5 százalékponttal 68 százalékra csökkent az illegális szoftverek aránya.

Az IDC megállapításai szerint a fejlődő országok gazdasági adják a globális PC hardver piac 45 százalékát, azonban a PC-s szoftverek piacán kevesebb, mint 20 százalékot tudhatnak a magukénak. Viszont ha az illegális szoftverek aránya nemzetközi szinten évente mindössze egy ponttal csökkenne, ez 20 milliárd dollár értékkel serkentené az informatikai iparágat.

További hátulütők

Az internet hozzáférés terjedése növeli az illegálisan használt szoftverek kínálatát. A következő öt év során a fejlődő országokban várhatóan mintegy 460 millió ember szerez internet hozzáférést. A növekedés a fogyasztók és a kisvállalkozások körében lesz a legnagyobb mértékű, ahol az illegális szoftverek aránya egyébként is magasabb, mint a nagyobb társaságok és a kormányhivatalok esetében – figyelmeztet a tanulmány.

John Gantz, az IDC kutatási igazgatója megjegyezte, hogy a lecsökkent vásárlóerővel rendelkező fogyasztók hosszabb ideig tartják meg számítógépeiket, ami valószínűleg növeli az illegális szoftverek arányát, mivel a régebbi PC-ken nagyobb valószínűséggel futnak illegális szoftverek. Az olcsó netbookokat viszont – az informatikai költségek csökkentése érdekében – legális, előzetesen telepített szoftverekkel, valamint üzleti szoftver eszköz kezelő (SAM) programokkal árulják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik