Üzleti tippek

Kis tévék, nagy gondok

A kisebb televíziók piacát is elérte a válság. Egyetlen hónap leforgása alatt megszűnt az egyik csatorna magyar nyelvű adása, két másiknak pedig bizonytalanná vált a helyzete.

Harminc induló televíziót gyűjtött össze lapunk 2007 őszén. Igazi televíziós „babyboom” volt akkoriban, sokan talán túl optimistának is bizonyultak. Ezt jelzi az is, hogy – még a válság hatásától függetlenül – a harminc tévé harmada végül el sem indult, vagy rövid úton megszűnt.

Jelenleg a helyi televíziókat nem számítva közel nyolcvan csatorna érhető el magyar nyelven. Az egyre jobban terjedő kábeles digitalizáció révén hiába szűnik meg a rendelkezésre álló csatornahelyek szűkössége, a műholdas szolgáltatók által diktált árverseny miatt a kábelesek büdzséjébe már nehezen fér bele, hogy újabb adókat vegyenek fel a kínálatba.

Széles leépít

Ilyen válsággal súlyosbított piaci környezetben várható, hogy néhány gyengébb lábakon álló televízió bedobja a törülközőt. Meglepő módon az egyik első ilyen a viszonylag népszerű Zone Europa volt, amely május elejétől csak a lengyel nézők számára elérhető. Mindezt a csatorna tulajdonosánál, a Chello Central Europe-nál azzal indokolták, hogy ezentúl a Filmmúzeumra szeretnének nagyobb hangsúlyt fordítani. Úgy tudjuk egyébként, hogy nem a hazai menedzsment döntött a magyar nyelvű sugárzás feladásáról, így ők is meglepődtek az anyacég váratlan döntésén.

Április végén a Vital Tv megszűnéséről is cikkezni kezdett a sajtó. Mint kiderült, a csatorna tulajdonosa, Széles Gábor még márciusban drasztikus költségcsökkentést jelentett be. Ez a gyakorlatban a műsorokat készítő stáb zömének elbocsátását, és az Echo Tv-vel való összevonást jelentette. A Vital Tv programja azóta nagyrészt a már leforgatott adások ismétléséből, a korábban megvásárolt sorozatokból és az Echo Tv műsorainak újraadásából áll.

Az immár mindkét Széles-féle televíziót irányító Szabó László Zsolt a történtekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a Vital Tv-t nem szüntetik meg, és az Echo Tv politikai műsorainak ismétlése ellenére továbbra is életmódcsatornaként tekintenek a televízióra.

Persze a kábelszolgáltatóknak is lesz még egy-két szavuk ahhoz, ha jelentősen módosul a Vital Tv műsorkínálata, hiszen nyilván hosszú távon nem fognak finanszírozni egy lebutított tartalmú, zavaros profilú politikai-életmód csatornát.
Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke általánosságban annyit mondott el a televíziókkal kötött terjesztési szerződésekről, hogy ezekben minden esetben rögzítik a műsorok fő tematikai jellemzőit, és ezek megváltoztatása minimum a feltételek újratárgyalásával jár, illetve akár a szerződés felmondásához is vezethet. A konkrét esetben még nem kaptak tájékoztatást a Vital Tv jövőbeli terveiről.

Műholdas tartozás

Bizonytalanná vált a Budapest Tv helyzete is, miután felszámolási eljárás indult a csatornát működtető társaság ellen. A Budapest Tv késedelmi kamatok nélkül is 12,5 millió forintnyi műsor-szolgáltatási díjjal tartozik az ORTT-nek. Tavaly év végén ugyan kérték az évi 17 millió forintos díj csökkentését, ám ezt a médiahatóság éppen a tartozásukra hivatkozva utasította el. A Napi Gazdaság információja szerint magát a felszámolást nem az ORTT, hanem az izraeli Space Communicaton Ltd. kezdeményezte egy 2006-os tartozás miatt. Az ügy részleteiről a Budapest Tv vezetőjétől, Bródy Pétertől nem sikerült bővebb információhoz jutni. Az említett Space Communication az Amos nevű műholdakat működteti, s mivel évekkel ezelőtt ezen a műholdon is elérhető volt a Budapest Tv műsora, a követelés valószínűleg még innen eredeztethető.

A csatornánál az elmúlt hetekben kiadtak néhány zavaros közleményt, az egyikben az szerepel, hogy azért vannak elmaradásaik a műsor-szolgáltatási díjjal, mert csak havi 300 euró kifizetését tartanák elfogadhatónak erre a célra.
Egy másik közleményben pedig a felszámolásukról cikkező HVG-t fenyegetik rendőrségi feljelentéssel, 50 millió forintos kártérítéssel és a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik