Üzleti tippek

20 ezer forint vagyonadó egy fővárosi panelre

Újabb részletek derültek ki Oszkó adóterveiről: egy tízmillió forint értékű fővárosi panellakásra húszezer forint "vagyonadót" kell majd fizetni példának okáért - legalábbis ezt támasztják alá az MTI értesülései. A nyugdíjasok adóját pedig utólag az örökösök fizetnék be. Oszkó Péter pénzügyminiszter adóterveiről tartott előadást az MSZP frakciójának.

Az MTI értesülései szerint a kormány tervei között a sávosan kivetett ingatlanadó bevezetése szerepel. Eszerint 2 millió forintos érték felett 0,2 százalék, 10 millió forint felett 0,35, 30 millió forint felett pedig 0,5 százalék lenne az ingatlanadó éves mértéke. A garázsok és üdülők után 1 százalékos ingatlanadót kellene fizetni.

A tervek szerint a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt “feljegyeznék”, és az örököst terhelné. Az állami intézmények és az egyházak teljes egészében mentesülnének e teher alól.

Aki kevesebbet adózna, az értékbecslőnek fizet

Az, aki nem ért egyet az ingatanára megállapított értékkel, más értékbecslést kérhetne; az értékbecslők körét az állam határozná meg. A tulajdonosok erről a listáról választhatnának, de az értékbecslés költségét maguknak kellene állniuk. Ezzel a megoldással az Alkotmánybíróság korábbi aggályát küszöbölnék ki.


Nemcsak a nagyívű elgondolásoknak adóhatunk majd tisztelettel, hanem az APEH-nek is.

Nemcsak a nagyívű elgondolásoknak adózhatunk majd tisztelettel 2010-ben, hanem az APEH-nek is.

Az önkormányzatok vetnék ki az új adót, amelyet 2010. január 1-től vezetnének be, és két részletben kellene fizetni. Először jövő év júliusában az első félévi ingatlanadót fizetnék meg a tulajdonosok. A kabinet az ingatlanadóból évi 125 milliárdos bevétellel számol.

Azt nem tudni még, hogy vajon a hitelből vásárolt ingatlanokra is meg kell-e fizetni majdan eme új “vagyoni alapú adót”, elvégre a hitelből vett lakás bajosan tekinthető a igazi “vagyonnak”, nem beszélve arról, hogy az adózók a megnövekedett törlesztőrészletek által is fenyegetettek.

Kíméli a vagyonosokat az Oszkó-vagyonadó

Oszkó Péter – a Deloitte Zrt. ügyvezetőjéből, a nagyvállalkozások érdekvédőjéből vált pénzügyminiszter – továbbra sem tervezi, hogy olyan vagyonelemeket is megadóztasson, mint például a műkincs, a jacht, a helikopter, vagy a vagyoni értékű cégrész. Az igazán vagyonosokra nem jelent veszélyt az új adónem, például a képviselői vagyonbevallásokat tapasztalható, hogy akadnak nagyon jómódú képviselők – ilyen egyébként a milliárdos Gyurcsány is -, akiknek elenyésző ingatlanvagyonuk van.

Az MTI úgy tudja, a tervek szerint a személyi jövedelemadó alsó sávhatára 5 millió forintra emelkedne, és a mostani 18 százalék helyett 17 lenne az alsó kulcsa. A felső kulcs 36-ról 32 százalékra csökkenne. Jövőre megszűnne a tételes eho, és a munkáltatói járulék idei öt százalékos csökkentését minden jövedelemre kiterjesztenék.

A 2010-es adócsomag tartalmazza azt is, hogy a jelenlegi 25-ről 30 százalékra nőne az eva-kulcs.

A képviselők is fáznak az Oszkó-vagyonadótól

Az MTI értesülési szerint az MSZP-frakció jelenlévő tagjai leginkább az ingatlanadót bírálták, egyebek mellett azért, mert az szerintük tovább csökkenti az MSZP támogatottságát, és tovább növeli a hátrányos helyzetűek terheit. És többen felvetették, hogy a nyugdíjasokat sértő az eljárás, mert az örököseikre így adósságot hagynának.

Mesterházy Attila frakcióvezető az ülés után újságíróknak hangsúlyozta: az informális frakcióülésen nem döntöttek semmiről, hiszen erre nincs is lehetőség. Az újságírók által felvetett lehetőségekre azt mondta, mivel a konzultációk folynak, nem lehet megmondani, mi lesz a javaslat végleges formája.

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.