Üzleti tippek

Gyula segítséget kér a húskombinátnak

admin
admin

2009. 05. 12. 18:18

Levélben fordulnak valamennyi illetékes minisztériumhoz a gyulai önkormányzati képviselők a Gyulai Húskombinát Zrt. megmentése érdekében - közölte Perjési Klára, a város szocialista párti polgármestere és országgyűlési képviselője a testületi ülést követően kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a képviselők rendkívüli fontosságot tulajdonítanak a 460 embert foglalkoztató üzem megmentésének, azonban a gyulai önkormányzat egyelőre nem tudott konkrét és érdemi segítséget nyújtani a likviditási válságba került húsipari nagyüzemnek.

Perjési Klára elmondta: a húskombinát felajánlotta a városnak, hogy vegyen meg egy megközelítőleg 60 millió forint értékű ingatlant azzal, hogy ehhez hasonló összeggel csökkentse a vállalat iparűzési adóját. A képviselők azonban a testületi ülésen későbbre halasztották erről a döntést.

Hasonlóan elnapolták a cég által a város tulajdonában álló közüzemi szolgáltatónak fizetendő, könnyítésekről szóló javaslatokat is, erre a közgyűlés júniusi ülésén kívánnak visszatérni.

Perjési Klára hozzátette: a testületi döntésektől függetlenül már folynak azok az egyeztetések, amelyek eredményeként a húskombinát a Magyar Fejlesztési Bankon és a Munkaerő-piaci Alapon keresztül segítséget kaphat. Más kérdés, hogy ezekért a forrásokért komoly verseny alakult ki a cégek között – jegyezte meg.

A Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója, Ruck János, nemrégiben az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hungarikumnak számító gyulai kolbászt is előállító társaság likviditási válságba került. A társaság ugyanis számos fontosabb alapanyagot a külpiacról szerez be, de amit Magyarországról vásárol, azt is euróban számolják el. Így összességében legalább 35 százalékkal növekedett a nagyüzem költsége, ugyanakkor értékesítési áraiban ezt nem tudja érvényesíteni. Tavaly ősz óta a gazdasági válság miatt veszteségbe fordult a termelés. A húskombinát tavaly még 8,5 milliárd forintos forgalmat ért el. A cég vezetője szerint megoldást jelentene, ha államilag garantált forgóeszköz-hitelhez jutnának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.