Üzleti tippek

Csúsztatott leértékelés

A hazai médiarendszer számtalan szereplőjének pozícióját ronthatja, ha a médiahatóság – lapunk megjelenésének idején várható döntésével – mintegy felére csökkenti a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díját. Bennfentesek szerint ennek ellenére az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az ORTT-n átmegy a javaslat.

Nem látom okát, hogy ne szavazzuk meg – értékelte a helyzetet kevéssel lapzártánk előtt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyik tagja, semmi kétséget nem hagyva afelől, hogy május 12-én együtt lesz ehhez a szükséges számú voks. A két szocialista delegált mellett ugyanis az SZDSZ által bejuttatott tag is igent mond, ez pedig összesen nyolc voksot jelent a tizennégyből.

Az RTL Klub és a TV2 nemrégiben harmadszor kért díjcsökkentést – a napvilágot látott hírek szerint ez azt jelentette volna, hogy feleződik a lerovandó összeg. Csakhogy korábban nem akadt olyan testületi tag, aki egyéni indítvánnyal kezdeményezte volna, hogy mérsékeljék az 1997-es frekvenciapályázatban vállalt – az inflációkövetéssel most évi 1,8-1,9 milliárdos – tarifákat. Most azonban megtört a varázs, még ha csak egy másfél oldalas indítvány képében is.
Ennek lényege, hogy a tévénél a nettó árbevétel három és fél, az országos rádióknál tíz, a körzetieknél és a helyieknél hét százaléka legyen a koncessziós díj. Emellett belépne egy – a legkisebbekre kalibrált – ötvenezres fix tarifa is. A számok nyelvén ez azt jelentené, hogy a két országos tévé által bejelentett tavalyi adatok alapján az RTL-nek egy és negyedmilliárdot, a TV2-nek mintegy 930 millió forintot kellene átutalnia az ORTT-nek.

Ahhoz, hogy a következő csekken már az új összeg szerepeljen, arra volna szükség, hogy az ügyben a médiahatóság mihamarabb dűlőre jusson. A két csatornának ugyanis – szerződésük alapján – május 30-ig kell befizetniük az esedékes negyedéves díjrészletet. Ha ezzel késnek, az egyfelől a szerződés súlyos megszegésének minősül, másfelől, ha 15 napnál tovább maradnak adósok a díjjal, az ORTT akár fel is mondhatja a megállapodást – ez pedig a jogosultság elvesztését jelentené.

Hogy nem született döntés az első májusi ülésen, az annak tudható be, hogy – egyes tagok által vitatott módon – Majtényi László elnök végül nem tette fel szavazásra a kérdést, mondván, ezt-azt még tisztázni kellene ebben az ügyben. Például, hogy miért kérnek díjcsökkentést ezek az adók, miközben pár hónapja diadalmasan jelentették be, hogy minden eddiginél nagyobb forgalommal (és tisztes nyereséggel) zárták 2008-at. Majtényi mindenesetre úgy nyilatkozott: dűlőre akarja vinni a dolgot, így 12-én szavazásra bocsátja a kérdést.

Annak a véleményének mindenesetre hangot adott az ORTT-elnök, hogy az egész médiafinanszírozási rendszer dőlhet be, ha a testület szabad utat ad a javaslatnak. Ha ezt megszavazzák, nincs igazán érv, miért nem csökkentenek díjat az ezt később kérőknek, ahogy arra sem, miért árazzák a korábban gondolt (akár évi 4-500 millió forintot is elérő) szintre a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciát. Ezeket június elején tudják meghirdetni, összesen öt hónapot adva saját maguknak a döntésre és a majdani nyertesnek az indulásra.

Szintén súlyos aggályokat fogalmaztak meg a köztévék, hiszen a TV2 befizetésén 70:30 arányban osztozik az MTV és a Duna, amelyek idei büdzséjük kialakításakor az eredeti bevétellel kalkuláltak e forrásból. (Más kérdés, hogy miért tettek így annak ismeretében, hogy a két „nagy” csatorna már kérte a díjmérséklést.) Katasztrofális következményekkel kell számolniuk a kis helyi adóknak is, amelyeket részben az RTL befizetéseiből támogatott a médiahatóság. Azok ugyanis ez utóbbi summa egy részét saját működésükre fordították, maguk pótolva ki az évente törvényben elfogadott költségvetésüket. Testületi tagok közlése szerint nemcsak a két köztévének, de nekik sincs még B tervük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik