Üzleti tippek

Idén itthon nyaralunk

Változatlan utazási kedv mellett, rövidebb időre vagy belföldre utazunk idén. A felmérés szerint az egyéni, jellemzően hétvégi kiutazások, valamint a luxusutak száma tovább nőtt.

Utazási irodák tapasztalatai szerint – bár a magyarok utazási kedve nem csökkent számottevően – idén az utazók a hosszabb, költségesebb, repülőúttal egybekötött utazások helyett a rövidebb időtartamú, helyileg közelebb levő, esetleg autóval vagy autóbusszal megközelíthető úti célokat részesítették előnyben – derül ki a biztositas.hu húsz utazási iroda megkérdezésével készített felmérésében.

Az utazási irodák elmondása szerint a korábban velük utazó nagyobb csoportok, iskolák ma már az internet segítségével, közvetlenül foglalják le szállásaikat. A cégek is sorra lemondták programjaikat, elmaradtak az ilyenkor szokásos foglalások, csapatépítő tréningek, jutalom utak.

Több hétvégi kiruccanás

A felmérés szerint az egyéni, jellemzően hétvégi kiutazások száma tovább nőtt. Míg a hagyományos síterepnek számító Ausztria, közelsége miatt 15 százalékkal nőtt, addig a korábban szintén népszerű és közeli Szlovákia közel 30 százalékot vesztett népszerűségéből. Ebben főként az euró szomszédunknál történt bevezetése – és az ezzel együtt járó drágulás – játszott szerepet.

Ennek ellenére a luxusutak iránti érdeklődés több irodában is növekedett. Az irodák beszámolói alapján az egzotikus utazások célországai főként az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok, Indonézia, Bali és Jordánia.

Mi várható nyáron?

A felmérés szerint a magyarok idén kivárnak, és külföldi nyaralásukat csak 2-3 héttel kiutazásuk előtt fogják véglegesíteni, ami persze komoly dilemma elé állítja az utazásszervezőket, akiket a gyenge forint is nehéz helyzetbe hoz. A külföldi “last minute” típusú utak mellett várhatóan felértékelődik majd a hazai nyaralások, programok, szállások értéke. A balatoni szállodák foglaltsága már most négyszer annyi, mint előző tavasszal volt.

A prognózisok szerint várhatóan tovább nő az internet kínálta szolgáltatások népszerűsége, az árösszehasonlító portálok látogatottsága. Hiszen gyorsan, könnyen információt találni, ma már a világháló segítségével a legkönnyebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik