Üzleti tippek

Bajnai az offshore cégeket is megszorongatná

A 2010-es adójavaslatok között "soha nem látott szigorúságú" intézkedések lesznek az offshore cégekkel szemben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő közölte, az intézkedésekkel a külföldön, a magyarországinál jóval alacsonyabb adózású helyeken keletkező profitot és vagyonokat is bevonják a magyar adózási körbe. Megadóztatják azokat is, akik más országban akarják megfizetni a jövedelmük után az adót. Szijjártó Péter szerint az adóelkerülés nemzeti sporttá vált Magyarországon, több vállalkozás is offshore cégeket alapított, illetve ilyen cégeken keresztül mentette ki a pénzét.

Bajnai szerint minden cégvezetőnek az a törekvése, hogy lehetőségeihez képest a legmagasabb profitot érje el, ezért nehéz kárhoztatni azokat a vezetőket, akik élve az európai uniós tagságból adódó lehetőséggel a legkedvezőbb adózású helyen alapítanak cégeket.

A kormányfő megjegyezte, az állam jól tette volna, ha korábban lép ebben az ügyben.

Bajnai Gordon szerint, aki magánvállalatot vezet annak az a dolga, hogy a lehető legmagasabb profitot érje el, de ha ez az ember állami funkcióba kerül, akkor ott az a dolga, hogy az állam érdekében lépjen fel és az állam bevételeit maximalizálja. Elmondta, hogy a kormány feladata az is, hogy minél alacsonyabb legyen Magyarországon az adózás, mert így annál kevésbé ösztönzik a jövedelmek külföldre vitelét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik