Üzleti tippek

A köztévék nem kedveznének a kereskedelmi tévéknek

A Magyar Televízió (MTV) és a Duna Televízió közös álláspontja szerint indokolatlan, szakszerűtlen, jogszerűtlen, ezek miatt pedig elfogadhatatlan lenne, ha az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csökkentené a kereskedelmi televíziók koncessziós díját.

A televíziós társaságok szerint a parlament által felügyelt médiahatóság egy ilyen döntéssel ellehetetlenítené az Országgyűlés által alapított közszolgálati televíziók működését, miután a külföldi tulajdonú kereskedelmi tévék koncessziós díjának megfelezése nyomán megfeleződik az összeg, amit a két közmédium a koncessziós díjból kap – olvasható Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnökének és Cselényi László, a Duna Televízió elnökének közös nyilatkozatában.

A dokumentum szerint a közmédia függetlenségének és normatív finanszírozásának fenntartása ugyanakkor olyan európai uniós elvárás, amellyel nem helyezkedhet szembe egyetlen testület sem.

A nézők fizetik meg

Az országos kereskedelmi televízióknak nyújtandó példátlan mértékű kedvezményt a nézők fizetik meg. Akkor is, ha a kieső több százmillió forintot hosszú távon adóforintokból pótolják, akkor is, ha a köztelevíziók gazdasági, politikai kiszolgáltatottságba süllyednek, és akkor is, ha a közszolgálati műsorok készítésére szánt összeget kell kényszerűen lefaragniuk. Felelősen gazdálkodó vezetők nem fogadhatják el, hogy miközben az adófizetők, családjaik és a hazai vállalkozások a válság miatt megszorításokkal szembesülnek, addig a döntéshozók meglévő forrásokról mondanak le úgy, hogy nem biztosítják annak pótlását – olvasható a nyilatkozatban.

A két társaság szerint indokolhatatlan a magyar tévés piacot domináló, külföldi tulajdonú, évről évre rekordprofitot elérő két nagy országos kereskedelmi adó megsegítése.

A válság a köztévéket is érinti

Tudomásul kell venni, hogy a gazdasági válság nemcsak a kereskedelmi televíziókat érinti, hanem a közmédiumokat is – hangsúlyozzák. A jelentősen megdrágult euró több százmillió forintos pluszkiadást ró mindkét közmédia vállalatra: többet kell fizetni például sportközvetítések és a külföldi filmek sugárzásáért.

A kereskedelmi bevételek eközben a közmédiumoknál is csökkennek, mert az Magyar Televízióban és a Duna Televízióban is kevesebb a hirdető. Az új kormány tervezett válságkezelő intézkedései még nehezebb helyzetbe hozzák a közmédiát, hiszen sajtóértesülések szerint, a központi források csökkentését tervezi a közszolgálati médiumok költségvetésének terhére, az áfa ötszázalékos emelése pedig további százmilliókkal növeli a köztévék forráshiányát – írják.

Mindkét közmédium arra kéri az Országos Rádió és Televízió Testületet, hogy álljon ki a közszolgálati médiumok normatív finanszírozása és függetlensége mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik