Üzleti tippek

Fejvadászat felsőfokon

„Minden nap egy kezdet. A recesszióban lévő gazdasági környezetben is lesznek üzleti lehetőségek, ezeket kell megragadni. Most a legfontosabb a hidegvér, a türelem és az ezzel párosuló szorgalom” –állítja Ilona Jankovich, a ProfiPower társtulajdonos ügyvezető igazgatója.

A budai Millenáris Irodaházban kialakított, 60-as évek hangulatát idéző retro iroda-stúdióban tulajdonképpen egyetlen hatalmas térben kialakított, divatos munkahelyen dolgoznak a ProfiPower (The Talent Network) „fejvadászai”. A külön-külön üvegajtókkal kialakított tárgyalószobákat az alkalmazottak neveztek el. Így kapták a kis szobák az Albert Einstein, az Audrey Hepburn, a Coco Chanel, a Ganz Ábrahám, a Kós Károly, a Maria Callas, a Rubik Ernő és a Virginia Wolf elnevezést. Ezzel is deklarálva, hogy ez egy nagyon nyitott, demokratikus munkahelyi környezet, ahol a gondolatok szabadon szárnyalhatnak.

Töretlen lelkesedés

Ilona Jankovich Magyarország jelenleg első számú fejvadász cégének vezetője, aki munkatársaival együtt a semmiből építette fel öt év alatt vállalkozását. Az üzletasszony – akinek anyja holland, apja magyar származású – férjével és három fiával 2004-ben, az európai uniós csatlakozási láz évében költözött Budapestre. Hollandiában ekkor eladta fejvadász üzleti vállalkozását, amelyet Magyarországon a semmiből, kapcsolatok nélkül épített fel másképpen, újra – egyben idehaza piacvezetővé. Ebben segítségére volt a szintén magyar származású, holland társtulajdonos, Frido Diepeveen, akivel közösen irányítják a céget. A kezdeti üzleti lépések nagyon nehezek voltak, de az elmúlt két évben látványosan előretörtek, és beérett a befektetett munka.

A ProfiPowernél jelenleg 35-en dolgoznak. A munkatársak tíz különböző európai országból verbuválódtak, és a budapesti cég mellett már a román fővárosban is bírnak irodával. Tavalyi magyarországi forgalmuk meghaladta a 800 millió forintot, több mint kétezer – átlagosan naponta hat – ember kapott rajtuk keresztül idehaza állást, miközben website-juk adatbázisába több mint 60 ezer munkavállaló regisztrálta adatait, és küldte el önéletrajzát. Elsősorban az információs technológia, az értékesítés, a pénzügy, a marketing, a menedzsment és a mérnöki területekről toborozzák a legjobb szakembereket, a vállalati tapasztalatok nélküli, pályakezdő friss diplomásoktól az ügyvezetőkig bezárólag. Hatalmas adatbázissal rendelkeznek ahhoz is, hogy a Magyarországon beruházó multinacionális cégek emberierőforrás-szükségleteit gyorsan megoldják.

Friss diplomások dilemmája

A világgazdaságot sújtó recesszió miatt a cég tavalyi forgalmát idén várhatóan nem sikerül majd megismételni. Ma sokkal nehezebb munkát találni. Persze mindig szükség van jó informatikusokra, pénzügyesekre, könyvelőkre, mérnökökre, de kevésbé kellenek tapasztalat nélküli, friss diplomások. Így elsősorban az ő elhelyezkedésük okozhat gondot – állítja az üzletasszony.

„A recesszió minőségi változással is járt. A multinacionális cégek az esetleges leépítésekkor igyekeznek megtartani legértékesebb munkavállalóikat. E mellett párhuzamosan zajlik le egy másik folyamat is. A vállalati alkalmazottak közül a gyengébben teljesítők más, jobb munkatárssal történő helyettesítése. Ebben a gazdasági környezetben a cégeknek a legjobb emberek kellenek az „életben maradáshoz”. A recesszió alatt a munkavállalók automatikusan keresik a jobb lehetőségeket, egy esetleges biztonsági kiskaput, egy reményt adó menekülési útvonalat, ha minden kötél szakad. Nekik folyamatosan ajánlatokat teszünk, mivel számos kreatív és üzleti ötletünk van azzal kapcsolatban, hogyan lehet túlélni a válságot. Többek között a cég off- és online konferencia-állásbörzéire, az együttműködő cégek és leendő munkatársaik találkozóira helyezzük a hangsúlyt – fogalmazta meg optimista üzleti filozófiáját Ilona Jankovich.

Bizonytalan környezet

A fejvadász cég jutalékként az általa elhelyezett munkatárs éves jövedelmének 15–25 százalékát kapja meg. A ProfiPower által közvetített alkalmazottak mintegy nyolcvan százaléka állandó szerződést kap munkahelyén, míg húsz százalékuk egy-egy aktuális projektre szerveződött ideiglenes munkavállaló.

„Egy emberierőforrás-közvetítő üzleti sikere attól függ, hogy jönnek-e külföldi beruházások Magyarországra, és ezzel kapcsolatosan toboroznak-e új munkaerőt. Amennyiben a kormány nem kellően aktív, kevesebb beruházó jön ide. Természetesen jelenleg is érkezik néhány új befektető Magyarországra, annál is inkább, mert a forint gyenge, a munkaerő még olcsóbbá vált, az infrastruktúra pedig jól működik. Ám, ha a politikai helyzet stabilabb lenne, és nem ilyen magas az adósságszolgálati teher – vallja Ilona Jankovich –, akkor az üzleti környezet még vonzóbbá válna.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik