Üzleti tippek

Cseh cégalapítás

Csehország válság idején is vonzó befektetési célpont marad a külföldi befektetők számára. Az euró bevezetése azonban – déli szomszédjával, Szlovákiával ellentétben – csak több éven belül várható.

Átlagos procedúra

A cseh kereskedelmi törvénykönyv a jogi személyek öt alapvető formáját különbözteti meg: a közkereseti társaságot (verejná obchodní spolecnost – v.o.s.), a betéti társaságot (komanditní spolecnost – k.s.), a korlátolt felelősségű társaságot (spolecnost s rucením omezným – s.r.o.), a részvénytársaságot (aktiová spolecnost – a.s.) és a szövetkezetet (druzstvo). A gyakorlatban legtöbbször az s.r.o. (korlátolt felelősségű társaság) cégformát választják, nyílt gazdasági társasággal és betéti társasággal ritkán találkozhatunk. Részvénytársaságok leginkább a privatizáció keretében jöttek létre.

Csehországban kft.-t alapíthat egy vagy több, de maximum 50 személy. A társaság törzstőkéje nem lehet kevesebb 200 000 cseh koronánál (kb. 2 250 000 forint). Egy tag törzsbetétének mértéke nem lehet kevesebb 20 000 cseh koronánál (kb. 225 000 forint). Egy s.r.o. alapítása során a legfontosabb lépések: a társasági szerződés megkötése közjegyzői okirati formában, a törzsbetétek befizetése egy helyi bank számlájára, működési engedély igénylése az illetékes hivataltól és a cégjegyzékbe való bejegyzés kérelmezése az illetékes cégbíróságnál.

A cégjegyzékbe való bejegyzés díja 5000 CZK (kb. 55 000 forint). A bejelentési és bejegyzési eljárás időtartama az illetékes cégbíróságnál a cseh kereskedelmi törvény erejénél fogva nem haladhatja meg az 5 napot. Ezenkívül az ipari hivatalnál való bejelentkezés adminisztratív költsége 1000 CZK (kb. 11 000 forint). Mindezeken kívül 1500 és 3000 euró közötti ügyvédi költséggel kell számolni.

Hasznos tanácsok

Az enwc javaslata szerint a piacra lépés – ahogyan Szlovákiában is – egy s.r.o.-n keresztül a legegyszerűbb – egy cseh állampolgárságú ügyvezetővel. A társaság székhelyét egy ügyvédnél szerencsés bejegyeztetni, annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek egy bérleti szerződéssel kapcsolatos, hosszadalmas tárgyalások.
Csehországban az adó- és társadalombiztosítási szabályozás a magyarországi viszonyokhoz képest kedvezőbb, és a bérköltségek is alacsonyabbak. A minimálbér mértékét törvény szabályozza, amely nyolc minimálbér-kategóriát ír elő. A legalacsonyabb minimálbér összege kb. 90 000 Ft. Ráadásul ez év eleje óta a személyi jövedelemadó mértéke a jövedelem összegétől függetlenül csak 15%, ami jóval alacsonyabb, mint az átlagos magyar adóteher.

A külföldi befektetők többsége pozitívan értékeli a csehországi befektetési hátteret. Az egyetlen negatívumként említik, hogy a politikai vezetés nem támogatja kellőképpen az euró bevezetését a cseh korona helyett, ami az euró–korona-árfolyam ingadozásai miatt az exportorientált cseh gazdaságban kockázatot jelent. Ez a kockázat azonban a magyar vállalatok számára is fájdalmasan ismertté vált az utóbbi hónapokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik