Üzleti tippek

Kötelező lesz az e-beszámoló

admin
admin

2009. 04. 30. 09:01

A cégek számviteli törvény szerinti beszámolóit május 1-jétől a kormányzati portálon keresztül, elektronikusan kell leadni a céginformációs szolgálatnak. Az erről szóló, három miniszter által jegyzett rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.

Az igazságügyi és rendészeti, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, továbbá a pénzügyminiszter közös rendelete mellékletben közli azt az űrlapot, amely kísérője a beszámolónak. Ezen meg kell jelölni azt, hogy milyen dokumentumokat nyújtott be a cég. A benyújtott mérlegek, eredménykimutatások, kiegészítő mellékletek, a könyvvizsgálói jelentések, továbbá az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatok ingyen tekinthetők meg az Elektronikus Beszámoló Portál honlapon. Keresni lehet az adatbázisban a cég neve, cégjegyzékszáma, valamint adószáma megadásával is.

A céginformációs szolgálat elektronikusan, véletlenszerű kiválasztással ellenőrzi a beszámolóhoz csatolt űrlap adattartalmát. Ha egy cég nem megfelelően nyújtja be a beszámolóját, akkor erről a céginformációs szolgálat értesíti az adóhatóságot.

A 3 ezer forintos költségtérítést – az összeget egy 2006-ban hozott igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet határozza meg – a beszámoló megküldése előtt kell befizetni a rendeletben szereplő számlaszámra. A beszámolóval együtt meg kell küldeni a céginformációs szolgálathoz a Magyar Államkincstár igazolását a költségtérítés megfizetéséről. Ha a beszámolóval együtt nem küldi meg a befizetési igazolást a cég, akkor a céginformációs szolgálat ezt úgy tekinti, hogy nem tett eleget a beszámolója közzétételi kötelezettségének. Erről a szolgálat – szintén elektronikusan – tájékoztatja a mulasztót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.