Üzleti tippek

A BorsodChem továbbra is az államtól vár segítséget

A BorsodChem Zrt. (BC) az új kormánnyal tovább folytatja a tárgyalásokat az állami segítségről, amellyel elkerülhető az év elején bejelentett, majd később felfüggesztett létszámleépítés.

Wolfgang Büchele, a kazincbarcikai társaság vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, “nincs semmi okunk azt feltételezni, hogy az új miniszterelnök és kormánya nem folytatja ugyanolyan szellemben a megbeszéléseket, ahogy azt az előző kormánnyal megkezdtük”.

Emlékeztetett, hogy a BC Zrt. február végén felfüggesztette a korábban bejelentett csoportos létszámleépítést, minthogy létrejött egy elvi megállapodás a cég és az akkori kormány között. Hozzátette: ennek a megállapodásnak a különféle elemei már akkor megszülettek, azóta a kormány által javasolt állami intézményekkel folytatnak tárgyalásokat, amelyek jól haladnak. Kifejtette: az állami intézményekkel az egyeztetések egyes lépéseiről tárgyalnak, ezek nagy része már közel áll a lezáráshoz, vagy előrehaladott állapotban van, de ehhez is szükséges a kormány támogatása, jóváhagyása.

Arról is beszámolt, hogy a létszámleépítés felfüggesztése továbbra is érvényben van, nem engedik el dolgozóikat. A költségcsökkentési és hatékonyságnövelési program részeként a nyugdíjkorhatár közelében lévő munkatársak számára a vállalat felajánlotta a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét, ezzel ez idáig 148-an éltek. Ennek pénzügyi terheit, költségeit a cég biztosítja.

Üzletemberként úgy nyilatkozott: a válság vélhetően Közép-Európában tovább érezteti majd hatását, mint például az Egyesült Államokban, de szerinte 2010-re már elindulhat egy lassú javulási folyamat. A BorsodChem tekintetében úgy értékelte: mivel az építőipar, a jármű- és a bútoripar a fő felvevő piaca a társaság termékeinek, itt fontos, hogy egy pozitív változás következzen be. Bár további nehézségeket jósolnak a szakemberek ezeken a területeken, egy apró pozitív elmozdulás már tapasztalható, érezhető.
A BorsodChem Zrt. Közép-Kelet-Európa egyik vezető vegyipari társasága, korszerű műanyag alapanyag gyártója és feldolgozója, amely Magyarországon kívül Csehországban és Lengyelországban termel, termékei külpiacokon történő értékesítésében a brüsszeli és moszkvai irodája, valamint milánói és lengyelországi kereskedelmi leányvállalatai segítik. A BC Zrt. termékeivel, gyártási folyamataival mára élvonalbeli szereplő lett a világpiacon. A társaság a térség legnagyobb PVC-por és anilin, egyedüli MDI, illetve vezető TDI gyártója. Az észak-borsodi terület egyik legnagyobb munkáltatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik