Üzleti tippek

Újraindulhat az emisszió-kereskedelem

Évi 30,8 millió tonnányi kvótával kereskedhetnek a magyar cégek az új Nemzeti Kiosztási Terv szerint.

Megjelent az EU hivatalos honlapján Magyarország 2008–2012-es szén-dioxid-kvótájának kiosztási terve, mely szerint a következő négy évben kétszázalékos emelkedéssel számolhatunk ami az évi átlagos szén-dioxid-kibocsátást 30,845 millió tonnára limitálja. Ez 2008-ban 27 millió tonna volt, és az előzetes számítások szerint 2012-re 32,33 millió tonnára emelkedik – írja a Calyon Bank közleményében.

Az emisszió-kereskedelem szabályai szerint minden létesítmény annyi CO2-t bocsáthat ki, amennyire jogosultságot szerzett. Szennyezési jogokat kaphat a nemzeti kiosztás keretében, vagy vásárolhat más piaci szereplőktől, illetve a kihasználatlan szennyezési jogokat értékesíthetik más létesítmény számára.
A nagy kibocsátók általában jó előre számolnak a kvótákkal, a kibocsátott mennyiségekkel, és pontosan tudják, hogy vásároljanak, vagy eladjanak a rendelkezésükre bocsátott mennyiségből. A kvótakereskedelem virágzó üzletággá fejlődött az utóbbi időben, lényegében saját tőzsdéje van, és banki termékek épülnek rá.

Mivel a kvótákat kibocsátást csökkentő beruházásokkal ki lehet váltani, ez a rendszer az alapja az EU-ban a széndioxid-kibocsátás hosszú távú csökkentésének – mondja Tarjányi Dániel, a Calyon Bank Magyarország üzletkötője. Szerinte a cégeknek meg kéne fontolniuk, hogy a felesleges kvóták értékesítése helyett nem lenne-e kifizetődőbb környezetbarát technológiákat fejleszteni, mert a válság csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, s így a kvóták árát, viszont a fellendüléssel egy mostani beruházás is kifizetődővé válhat, miközben a kvóták is felértékelődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik