Üzleti tippek

Nem tudták meggátolni a Mol-tranzakciót

A kormány tudott arról, hogy vásárlási szándék van a Mol-részvények iránt, de két gazdasági társaság ügyletét nem lehetett megakadályozni.

Amit meg lehetett tenni, azt megtették, a Mol függetlensége megmaradt. Akkor lenne baj, ha az állam és a szolgálatai nem tudtak volna az olajvállalat papírjainak eladásáról.– nyilatkozta Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnöke. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a Mol függetlenségét meg kell őrizni és ehhez akár törvényt is módosítani kell, ezzel erősítve az állam védelmi szerepét. Egyetértés volt abban is – fűzte hozzá -, hogy a legutóbbi esetben a MOL és a kormány együttműködésével sikerült a cég függetlenségét fenntartani.

Ficsor Ádám, nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a tranzakció pontos részleteiről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén tényekkel alátámasztva bemutatták, hogy azt megakadályozni nem volt lehetőség. Simicskó István, a grémium kereszténydemokrata elnöke hazudott, amikor azt mondta, hogy tudtak a tranzakcióról és meg tudták volna akadályozni. Hazugságával nem csak politikai tisztességtelenséget követ el, hanem nemzeti érdeket sért – fogalmazott Ficsor Ádám.

Ebben az ügyben egyértelművé kell tenni, hogy ugyanazt gondolja a kormányoldal és az ellenzék: meg kell őrizni a nemzeti olajvállalat függetlenségét. Emiatt pártpolitikának helye nincs – hangsúlyozta.

Az osztrák OMV március végén jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak, az ügylet értéke – az OMV közleménye szerint – 1,4 milliárd euró volt. Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket. A hírek szerint a Kremllel igen jó kapcsolatban álló konszern élén a kezdetektől fogva Vlagyimir Leonyidovics Bogdanov vezérigazgató áll, aki 1983-tól töltött be vezető tisztségeket a szurguti olajmezőkön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik