Üzleti tippek

Nem kap gázt az Emfesz Ukrajnából

Ukrajna csak a Gazpromtól vásárolt gázt adja át Magyarországnak: ez azt jelenti, hogy a magyar piacon bő 20 százalékos részesedéssel bíró, ukrán cégtől gázt vásárló Emfesz semmit nem kap - írja az index.hu.

Az internetes lapnak az importgázt fogadó és azt a nagykereskedőknek átadó Földgázszállító Zrt.-nél elmondták: kaptak egy levelet az ukrán diszpécserszolgálattól, hogy Magyarországra csak a Gazprom Export által szállított földgáz érkezhet. Az FGSZ ezt tudomásul vette, átállt a csökkentett mennyiség fogadására, és értesítette a kereskedőket. Az FGSZ tájékoztatása szerint ez a magyar ellátásbiztonságot jelenleg nem érinti.

Az Index több forrásból úgy értesült, hogy az ukránok egyszerűen “lekapcsolták” az Emfesz által rendelt gázmennyiséget. A cég vezérigazgatója, Góczi István a lapnak azt mondta, a probléma valóban ukrán eredetű, és a januári helyzethez hasonlít, amikor először csak csökkent a nyomás a gázvezetékekben. Góczi szerint azonban ezzel együtt is a teljes, Magyarországra rendelt gázmennyiség megérkezhet az országba, és hétfőn ez még így is történt.

Az Emfesz (Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.) az orosz-ukrán Roszukrenergótól veszi a gázt, amely azonban hosszabb ideje az ukrán-orosz gázvita kereszttüzében áll. Julija Timosenko miniszterelnök ugyanis kizárná a céget a tranzitból, és azt teljes egészében állami kézbe venné – emlékeztet az index. A lap szerint a mostani szállítási zavar mögött is ez a küzdelem állhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik