Üzleti tippek

Brit joghatóság alatt a VIASAT3

Az egyesült királyságbeli OFCOM regisztrációja alapján a Viasat Broadcasting UK lesz a VIASAT3 műsorszolgáltatója a jövőben. A tulajdonos Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) döntése alapján 2009. május 1-jétől a VIASAT3 kezdeményezte, hogy töröljék az ORTT nyilvántartásából.

A csatornát Magyarországon működtető Viasat Hungária Zrt. hangsúlyozza, hogy a változásból sem a nézők, sem pedig a kereskedelmi partnerek nem fognak semmit érzékelni. A VIASAT3 továbbra is zavartalanul fogható marad az összes korábbi hálózaton.

A döntést költségtakarékossági és szervezeti szempontok indokolják, az MTG jelenleg több más európai műsorszolgáltatásának angliai központosítását is vizsgálja. A szintén a cégcsoporthoz tartozó TV6 csatorna több mint egy éve ugyancsak OFCOM-engedély alapján zavartalanul végzi Magyarországra irányuló műsorszolgáltatását.

Jó döntést hoztak

Racionális üzleti döntésnek nevezte Majtényi László, a médiahatóság elnöke a VIASAT3 lépését. „Ha maradt volna magyar felügyelet alatt, a tévének közszolgálati tartalmat kellett volna sugároznia; ha ezt nem teszi meg, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) rendszeresen bírságolta volna” – nyilatkozta az elnök az MTI-nek.

A kereskedelmi csatorna távozásával kieső műsorszolgáltatási díj “nem nagyon súlyos tétel” a médiahatóság büdzséjében.
Kocsis Attila, a csatornát működtető Viasat Hungária Zrt. vezérigazgatója a távirati irodának elmondta: a közeljövően ajánlatot tesznek az ORTT-nek arra, miként rendezzék a felek közti lezáratlan ügyeket. Médiahatósági források szerint a televíziónak sem műsorszolgáltatási díj-, sem kötbértartozása nincs, de kétmillió forintnyi, e hónapban kiszabott bírság mellett körülbelül 28 millió forintnyi peresített követelése van az ORTT-nek a műsorszolgáltatóval szemben.

Mint ismert, tavaly az ORTT országos csatornává minősítette a VIASAT3-at, de a csatorna nem értett egyet a döntéssel és a bírósághoz fordult. A Fővárosi Ítélőtábla a csatornának adott igazat, s új eljárásra utasította a hatóságot. Ugyan a VIASAT3 első fokon pert nyert a médiahatósággal szemben, de az ORTT fellebbezett a döntés ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik