Üzleti tippek

A kisebb könyvvizsgálók nyerhetnek a válságon

A négy legnagyobb könyvvizsgáló cég veszthet, míg az őket követő cégek nyerhetnek a válság okozta helyzetben - írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint kettős nyomás alá kerülnek a könyvvizsgálók, hiszen több feladatuk lesz, ám ezeket rövidebb határidővel és valószínűleg alacsonyabb díjszabás mellett kell majd elvégezniük.

A lap szerint a gazdasági válság okozta vihar nyertesei az úgynevezett feltörekvő cégek, vagyis a Big 4 (a négy legnagyobb könyvvizsgáló, a Deloitte, az Ernst & Young, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers) utáni társaságok lehetnek, amelyek éppen a Big 4 rovására javíthatnak pozíciójukon. Ezek a cégek ugyanis a legnagyobbakhoz mérhető minőségű munkát tudnak végezni, ugyanakkor jóval alacsonyabb díjazással működnek, ami jelentős fegyvertény lehet, hiszen a vállalatok kiadáscsökkentő intézkedései a könyvvizsgálat és tanácsadás díjait is érintik.

A szakértők szerint ugyanakkor a legnagyobb, tőzsdén is jegyzett vállalatok továbbra is elkötelezetten ragaszkodnak majd a Big 4 valamelyikéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik