Üzleti tippek

Vakok között is hódíthat az e-book

A vakok és gyengénlátók olvasási lehetőségeit forradalmasíthatják az elektronikus könyvolvasók – írja az Interaktív Oktatástechnika Portál.

Egy Braille írással készülő könyv átlagosan kétszer annyi lapot tartalmaz, mint a látóknak készülő változat, így előállítási költsége is az egekbe nő. Ez nyilvánvaló korlátja jelenleg is annak, hogy fogyatékkal élő embertársaink akárcsak a legalapvetőbb irodalmi műveket is elérhessék „saját nyelvükön” – olvashatjuk a portálon.

Az e-könyv legújabb innovációja azonban már erre a problémára is megoldást nyújthat. Négy kutató megtervezte és bemutatta az első Braille e-könyv olvasót. Az e-book elektroaktív polimer felületén elektromágneses jelekkel dinamikus módon lehet előállítani a Braille írásra jellemző tapintható írásjeleket.

Bár az EAP technológiát alkalmazó Braille e-könyv olvasó kicsit vaskosabb, mint a már-már papírvékonyságúra karcsúsított „hagyományos” e-könyv olvasók, a speciális eszköz így is hihetetlen segítség lehet a látásukban korlátozott embertársaink számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik