Üzleti tippek

Az OTP növelni tudta eredményét

Bár a tavalyi év az OTP Bank történetének eddigi legnehezebb éve volt, a bankcsoportnak sikerült elérnie céljait Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint.

Az OTP első embere a bank pénteki évi rendes közgyűlésén elmondta: a romló makrogazdasági helyzet és a globális pénzügyi-gazdasági válság miatt tavaly a biztonságos működés került a fókuszba, így a tőkehelyzet és a fizetőképesség stabilitásának fenntartása, valamint a kockázatkezelés megfelelő kezelése. E célkitűzéseket értékelése szerint teljesítette a bank.

Kiemelte: az OTP-csoport tavaly 241 milliárd forintos – egyszeri tételek nélkül 218,7 milliárd forint – rekorderedményt ért el, a tőkearányos nyereség (ROE) egyszeri tételek nélkül 22,5 százalék. Amikor más bankok csődbe kerültek vagy segítségre szorultak, az OTP növelni tudta eredményét – hangsúlyozta.

Megvédik a kisrészvényeseket

Hozzátette: a részvényárfolyamok nem tükrözték ezeket a számokat, amit a térség, illetve a pénzügyi intézmények iránti bizalom megingásával magyarázott. A részvényárfolyam tavaly 67 százalékkal esett, a 2002. évi szintre került, amikor még 59 milliárd forint volt az OTP eredménye – mondta.

Csányi azt is megígérte, hogy az OTP Bank vizsgálja, hogyan tudna segítséget nyújtani azoknak a kisrészvényeseknek, akik nagy veszteséggel kényszerültek eladni részvényeiket. Elmondta: az október 9-i spekulatív támadás mögött a Soros Fund áll, az OTP a tranzakció kapcsán bejelentést tett a felügyeletnél és feljelentést tett a rendőrségen. A tranzakció miatt jelentősen csökkent az OTP részvények ára, és sok részvényes, aki nem tudta előteremteni a többletfedezetet, veszteséget szenvedett.

Az OTP Bank tavaly nagy volumenben vásárolt saját részvényeket, amivel mérsékelte az árfolyamcsökkenést az utolsó negyedévben. Ha ezeket a bank eladná, jelentős nyereséget realizálna – mutatott rá.

Nincs osztalék

A közgyűlésen jóváhagyták az igazgatóság javaslatát, így a bank tavalyi eredményéből nem fizet osztalékot, az anyabank 48,79 milliárd forintos mérleg szerinti nyeresége a saját tőkét erősíti. Csányi Sándor elmondta: a bank a belátható kockázatok fedezésére megfelelő tőkével rendelkezik, de nem zárható ki, hogy a gazdasági folyamatok még rosszabbra fordulnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is azt kérte a bankoktól, hogy nyereségüket osztalékfizetés helyett tőkéjük erősítésére használják fel – emlékeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik