Üzleti tippek

Pert vesztett a magyar állam, visszajár az áfa

A kormány kártalanítja az áfaarányosítás korábbi, közösségi joggal ellentétes gyakorlata miatt veszteséget szenvedőket, ennek mértékéről és formájáról azonban csak később döntenek - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön közzétett ítélete megállapítja, hogy a magyar áfatörvény 2006. január 1-je előtt hatályos rendelkezései ellentétben álltak az európai közösségi joggal, mert az adóalapot nem képező államháztartási támogatásban részesülő adóalany – az egyes termékbeszerzéseihez kapott támogatás esetén – a beszerzésekhez kapcsolódó kiadásoknak kizárólag a támogatással nem érintett része tekintetében érvényesíthette áfalevonási jogát.

Az ítélet nem okozott meglepetést, mert korábbi európai bírósági ítéletek szerint az áfalevonási jog ilyen jellegű korlátozása ellentétes a közösségi joggal, nevezetesen a hatodik áfairányelvvel. A mostani, magyar bíróságtól Luxembourgba érkezett ügyben lényegében arról kellett döntenie az Európai Bíróságnak, hogy e bírósági ítéletek, illetve a hatodik áfairányelv rendelkezéseinek fényében a korábban hatályban volt magyar szabályozás is ellentétben volt-e a közösségi joggal.

Az ítélet alapján a magyar államra a közösségi joggal ellentétes módon levonni nem engedett adó tekintetében kötelezettség hárul, amelyet teljesíteni fog – áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Ennek mértékéről, formájáról, valamint arról, hogy az érintetteknek mi lesz a teendőjük, miként tudják érvényesíteni jogaikat, a tárca rövid időn belül, az ítélet áttanulmányozását követően részletes tájékoztatást ad – fogalmaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik