Üzleti tippek

Linamar: négynapos munkahét, zuhanó bevételek

Négynapos munkahetet vezet be, s igyekszik megakadályozni a már bejelentett 709 fős leépítés bekövetkezését a Linamar.

A Linamar Hungary Nyrt. 2008. évi mérleg szerinti eredménye 712 millió forint volt, csaknem 60 százalékkal csökkent az előző évhez képest – mondta Ivanics János, a cég vezérigazgatója a közgyűlés által elfogadott, auditált adatokat csütörtökön, az éves közgyűlést követően Orosházán.

Hozzátette: az eredmény csökkenésére legnagyobb hatással a halasztott adó képzés tárgyévi hatása volt

Ivanics János a korábban bejelentett létszámleépítésről elmondta: a döntést a közeljövőben meg kell hozni, de mindent megtesznek, hogy a már bejelentett 709 fős csoportos létszámleépítést megakadályozzák. A közgyűlés döntése alapján a rendelések visszaesése miatt négynaposra rövidítik a munkahetet. A Linamar több pályázatot is beadott munkahelymegőrzésre, eközben igyekszik a megrendelések számát növelni.

a linamar Hungary (egykori nevén mezőgép) története

1948: Mezőgazdasági gépszerelő és javító tevékenység végzésére megalapítják az orosházi mezőgazdasági gépjavító telephelyet.

1972: A gépjavító tevékenység mellett a kukorica-csőtörő adapter gyártás beindulásának kezdete.

1985: Saját fejlesztésű csőtörő adapterek nyugat-európai piacra történő értékesítésének kezdete.

1989: Megkezdődik a kukorica betakarító adapter észak-amerikai exportja. A folyamatos fejlesztés eredményeként az adapter piacvezető termékké válik.

1990: Kombájn blokkok, ferdefelhordók és egyéb kombájn részegységek gyártásának kezdete.

1991: A Társaság részvénytársasággá alakul.

1992: A Linamar Corporation megvásárolja a MEZŐGÉP RT-t a magyarországi privatizációs program keretében.

1993: MEZŐGÉP RT. a General Motors angliai leányvállalatától megvásárolt vákuumszivattyú összeszerelő sor üzembe helyezésével megkezdi autóipari tevékenységét.
Új üzletágként autóipari összeszerelő tevékenység indul Orosházán az újonnan épült Linamar Products Division (LPD) üzemben.

1994: A MEZŐGÉP RT. megvásárolja a békéscsabai mezőgazdasági gépgyárat, ami silókukorica betakarító adapterek, mezőgazdasági kések, pengék és komplett kaszák gyártásával foglalkozik.

1995: Elkezdődik az autóipari alkatrészek házon belüli megmunkálása az összeszerelő sor
részére. Az LPD Magyarországon elsoként megszerzi a Ford Q1 Preferred Quality Award minősítést.

1996: Elkezdődik az olajszivattyú ház alkatrészek megmunkálása. Elkezdődik a komplett gabonavágó asztalok gyártása. Befejeződik a napraforgó vágóasztalok fejlesztése.

1997: A MEZŐGÉP RT. részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsde jegyzett -B- kategóriájába.

1998: A Társaság két új gyárral, az Orosháza Automotive Division-nal és a Precision Part Manufacturing Division-nal (PPM) bovül. Az Orosháza Automotive Division 1998. január 1-én alakul meg, autóipari termékek forgácsolására és egyéb precíziós megmunkálásra szakosodik.

1998. október 9-én a Társaság az angliai Newage International Ltd-vel kötött szerzodésre alapozva Precision Part Manufacturing (PPM) néven egy új, 4.540 m2 alapterületű divíziót hoz létre békéscsabai telephelyén. A Linamar Products Division 1998. februárjában megkapja a Quality System (QS-9000) minősítést. Szerződéskötés automata sebesség váltó alkatrészek gyártására – GM CVT projekt.

1999: Elkészül az LPD üzemcsarnokának 7.000 négyzetméteres bővítése. Az Orosháza Agricultural Division épület beruházásának befejezése lehetőséget teremt arra, hogy az addig kis üzemekben folyó termelés összevontan, egy 12.800 négyzetméteres gyártócsarnokban folytatódjon.

2000: A Társaság két autóipari divíziója, a PPM és az Orosháza Automotive Division megszerzi a QS 9000-es minosítést.

2001: Háromévi fejlesztési és tesztelési munka után befejeződnek a GM CVT projekt indításának elokészületei. Bevezetésre kerül az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer.
Befejeződik az a 10 milliárd forintos beruházás sorozat, melynek köszönhetően a MEZŐGÉP RT. újabb 10 évre adómentességet élvez.

2002: Két nagy autóipari projekt – GM CVT alkatrészek és turbó feltöltő házak – sorozatgyártása elindul. A Társaság két autóipari gyára megszerzi az ISO/TS 16949 minősítést. A Társaság költségracionalizálási szempontból összevonta, közös irányítás alá helyezte két mezőgépgyártó divízióját. A mezőgazdasági gépgyártó üzletág stratégiai célként határozza meg a sokkal szélesebb piacra történő építőipari gépek gyártását, hogy termék összetételének kibővítésével csökkentse a mezőgazdasági piac szezonális ingadozásaitól való függőségét. Ennek keretein belül indult el az emelőgép gyártás, valamint különböző építoipari és földmunkagépek részegységeinek gyártása a mezőgazdasági gépgyártó divízióban.

2003: A Társaság 2003. július 8.-án névváltoztatást hajtott végre, a Mezőgép névről áttért a Linamar Hungary névre. A Társaság a megnövekedett autóipari megrendelések teljesítése érdekében egy új
üzemcsarnok építéséről döntött békéscsabai telephelyén. A beruházás, mely a PPM divízió bővítését jelenti, 2003. júliusában indult. Az 5.700 négyzetméteres üzemcsarnok október végére, infrastruktúrája november közepére készült el, a hozzá tartozó 1.200 négyzetméteres irodaépület muszaki átadása december elején történt meg.

Forrás: a cég honlapja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik