Üzleti tippek

Botrány kering a Google körül

A Google angliai működésének ellenőrzése során fény derült arra, hogy a bevételek 90 százaléka Írországba távozik. Több mint 100 millió font adót került el ezzel a vállalat – írja a Guardian.

A könyvelése szerint a Google mindössze 600 ezer font adót fizetett Angliában az 1,25 milliárdos eredménye után. A cég angliai tevékenységéből származó bevételek 90 százaléka Írországban landol, ahol a társasági adó mindössze 12,5 százalék, kevesebb mint fele az angliai 28 százalékos adónak – közölte Richard Murphy könyvelő, aki a Sunday Times megbízásából vizsgálta a Google angol, ír és amerikai könyvelését.

Murphy szerint a Google 2007-ben további 135 millió euró adót került el azzal, hogy az ír leányvállalat két bermudai adóparadicsomban bejegyzett cég tulajdonában állt – olvashatjuk a Guardianban.

A lap arról számolt be, hogy Gordon Brown miniszterelnök nemrég az átláthatóság jelszavával vezetett keresztes hadjáratot az adóparadicsomok ellen. Szerinte meg kell nevezni, és le kell leplezni azokat az adókerülőket, akik több mint 25 ezer fonttól fosztják meg az államkincstárat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik