Üzleti tippek

Ötmilliós felügyeleti bírság a Budapest Banknak

admin
admin

2009. 04. 21. 18:23

Ötmillió forint bírságot rótt ki a Budapest Bankra (BB) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) passzusainak megsértése miatt.

A felügyelet ügyfélpanasz nyomán indított vizsgálatot, majd hozta meg határozatát. A PSZÁF elrendelte azt is, hogy a bank az átutalások során alkalmazott internetbanki felület és papíralapú nyomtatványainak tartalmát igazítsa hozzá a kondíciós listájában foglaltakhoz.

A határozat indoklása szerint az ügyfél téves tájékoztatást kapott a BB telefonos ügyfélszolgálatától egy internetbanki deviza-átutalási művelet költségeit illetően, ezáltal a bank a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára késztette, amelyet egyébként nem hozott volna meg.

Az ügyfélszolgálati munkatárs ugyanis arról tájékoztatta, hogy maga választhatja meg, melyik számlát terheljék meg az átutalás költségeivel. A kedvezményezett költségviselőként való bejelölését az internetbank is lehetővé tette.

Az átutalási megbízás nem teljesült (amit az internetbank a tranzakció lebonyolításakor nem jelzett), ugyanis a bank kondíciós listái alapján a bankon belüli és a belföldi forintátutalás esetén a jutalékot és költséget minden esetben a megbízó viseli.A bankhoz 2008. szeptember 1-jét követően további 7 panasz érkezett. A vizsgálat során kiderült, hogy – a kondíciós listával ellentétben – a papír alapú átutalási nyomtatvány szerint is megválasztható a költségviselő fél, tehát megtévesztésre alkalmas.

A felügyeletnek 2008 szeptembere, az Fttv. hatályba lépése óta van lehetősége arra, hogy egyedi ügyfélpanasz nyomán is cél- vagy témavizsgálatot indítson, s azt – szükség esetén szankciót is magába foglaló – határozattal zárja le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.