Üzleti tippek

Öt Pulitzer-díjat nyert a The New York Times

admin
admin

2009. 04. 21. 07:09

A The New York Times című napilap idén öt kategóriában nyerte el a Pulitzer-díjat; az amerikai újságírás legrangosabb elismerésének kitüntetettjeit hétfőn jelentették be New Yorkban.

A liberális újság lett a legjobb a gyorshír (breaking news), az oknyomozó újságírás és a nemzetközi híradás, és ugyancsak elsőséget szerzett kritika, valamint fotóriport kategóriában. A legjobb kommentárírónak a The Washington Post egy munkatársa bizonyult.

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjat 93. alkalommal ítélték oda. Első ízben pályázhattak csak interneten publikáló kiadványok, de egyikük sem kapta meg a rangos elismerést.

A díjakat az amerikai írott sajtó egyik leglehangolóbb éve után ítélték oda; a csökkenő reklámbevételek, a nehéz gazdasági helyzet és az internet folytatódó térhódítása miatt a lapok 2008-ban nagy leépítésekre kényszerültek, több kiadvány csődbe ment.

Call girl-botrány

A The New York Times a gyorshír Pulitzer-díját azzal érdemelte ki, hogy elsőként számolt be Eliot Spitzer call girl-botrányáról, amely a New York-i kormányzó lemondásához vezetett; a nemzetközi tudósítás kategóriában az afganisztáni és pakisztáni háborús, illetve belpolitikai helyzetről szóló beszámolókat tartották a legszínvonalasabbnak. Damon Winter Barack Obama kampányáról szóló fotósorozatával nyert.

A Columbia Egyetem által egy 19 tagú szakértői testület javaslatára odaítélt díjak 10 ezer dolláros pénzjutalommal járnak, kivéve a közszolgálatért kategóriában, ahol a győztes aranyérmet kap.

Las Vegas Strip

Ez utóbbi elismerést a The Las Vegas Sun című lap kapta azokért a cikkekért, amelyek feltárták, milyen sok a haláleset a kaszinóiról és szállodáiról híres útszakasz, a Las Vegas Strip térségében dolgozó építőmunkások körében.

A floridai St Petersberg Times című újság kapta a hazai híradás Pulitzer-díját az internetes PolitiFact.com projektért, amely a politikai szereplők állításainak igazságtartalmát vizsgálja.

Kongói nők

A Pulitzert több művészeti és egy zenei kategóriában is odaítélték. Dráma kategóriában Lynn Nottage szívtépő színműve (Ruined) nyert, amely a polgárháborút túlélő kongói nők sorsáról szól; a zenei elismerést Steve Reich kapta meg Double Sextet című darabjáért. Az összesen 21 kategóriában odaítélt Pulitzer-díjat csak újságok és hírügynökségek, illetve azok tollforgatói kaphatják meg; televíziók nem versenyezhetnek érte.

Az először 1917-ben kiosztott Pulitzer-díj történetében a legtöbb elismeréssel, 101-gyel a The New York Times büszkélkedhet. Egyszerre öt elismerésnél többel csak két kiadványt jutalmaztak: 2002-ben a The Times hét, tavaly pedig a The Washington Post hat díjat kapott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.