Üzleti tippek

Be sem mehetnek az oroszok a Mol-közgyűlésre

Nem jelentette be a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) a Molban szerzett több mint húszszázalékos tulajdonszerzését az orosz Szurgutnyeftyegaz a Napi Gazdaság értesülése szerint.

A lap arra emlékeztetett, hogy az érvényben lévő gáztörvény szerint bármelyik földgázipari vállalatban történő, öt százalékot elérő tulajdonrész megszerzését haladéktalanul jelenteni kell a MEH-nek.

Az oroszok tehát nem szavazhatnak a csütörtöki éves rendes Mol-közgyűlésen, sőt lehet, hogy be sem mehetnek oda.

közlemény

Bejelentette az OJSC Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) április 9-én kelt levelében a Magyar Energia Hivatalnak a Mol Nyrt.-ben történt 21,22 százalékos tulajdonszerzését – közölte a hivatal kedden. A közlemény szerint a hivatal a tudomásulvétel visszaigazolását megelőzően a befolyásszerzéssel kapcsolatban számos kérdést tett fel a Surgutneftegaz részére. A kérdésekre várják az orosz cég válaszait.

A törvény azt is szabályozza, hogy az a részvényes, aki az előzetes engedélyeztetést, illetve a bejelentési kötelezettséget elmulasztja, a részvénykönyvbe nem jegyezhető be, így az osztalék kivételével nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik