Üzleti tippek

Milliárdos a korrupció a MÁV-nál

Évente 11 milliárd forint közpénz folyik ki korrupciós csatornákon a MÁV költségvetéséből – írja a Magyar Nemzet, Antal Dánielre, a Reformszövetség szakértői anyagának alkotójára hivatkozva. A Magyar Vasúti Hivatal egykori elnöke szerint korrupciónak tekinthető minden olyan, közpénzből fedezett vásárlás, amikor nem a lehető legoptimálisabb ár-érték arány jön létre.

A MÁV kiszervezései, részleges privatizációi folytán számos olyan helyzet jött létre, amikor nem a piaci verseny döntött a beszállítók kiválasztásánál, hanem a magánérdekek. A MÁV-csoportban több tucat ember, egykori menedzsmenttag, helyi és országos politikus rendelkezik különféle tulajdoni részekkel, hosszú távú szerződésekkel, és ezek a szereplők nem piaci, hanem annál – számukra – sokkal kedvezőbb áron szolgáltatnak a vasúttársaságnak.

A 11 milliárdos összeg úgy jött ki, hogy a csoport anyagjellegű ráfordításainak – 2007-ben 112 milliárd forint – tíz százalékát vette alapul Antal Dániel, ez nemzetközi felméréseken alapuló konzervatív becslésnek tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik