Üzleti tippek

Csökkenti a cégek eladósodottságát a kockázati tőke

A kockázati tőke munkahelyeket ment meg, és csökkenti a vállalatok eladósodottságát. A gazdasági világválság ellenére a tagok kockázati tőke alapjai 2008-ban 2 milliárd euró tőkét gyűjtöttek össze.

2008-ban több mint 500 millió eurós befektetést hajtottak végre a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, ezzel pedig az elmúlt mintegy 20 év második legjobb teljesítményét nyújtották, derült ki a HVCA és a Portfolio.hu csütörtökön rendezett vállalatfinanszírozási és kockázati tőke konferenciáján.

Európában az egy évvel korábbi értékhez képest 2009 első negyedévében 30 százalékkal esett vissza a kockázati tőke alapok tőkegyűjtési aktivitása, a feltételek újratárgyalása pedig mindennapos tényezővé vált – mondta el Javier Echarri, az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) ügyvezető titkára. Szerinte a politika és a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy a kockázati tőke munkahelyeket ment meg és csökkenti a vállalatok eladósodottságát, de ennek tudatosítása érdekében még sok a tennivaló.

Seres Béla, a Deloitte vezető pénzügyi tanácsadási partnere kifejtette: a fúziós és vállalatfelvásárlási aktivitás idei első negyedévben bemutatott közel 40 százalékos globális visszaesésének nem elsősorban az árazási szintek visszaesése és a finanszírozási csatornák kiapadása az oka, hanem a rossz gazdasági hangulat. A kockázati tőke befektetők attitűdje alapjaiban változott meg, emiatt sok esetben kivárnak a felvásárlások végrehajtásával.

Új esély az egészségügyben

Bár az elmúlt napokban némileg enyhült a válság tomboló vihara, a továbbra is erősen recessziós környezetben változatlanul kemény fejtörést okoz a befektetőknek, hogy mely területen körvonalazódik elviselhető kockázati szint mellett értelmezhető hozamkilátás. Jászkuti Bertalan, a Deloitte regionális vállalatfinanszírozási üzletágának igazgatója előadásában úgy vélekedett, hogy az egészségügy az egyik kiemelt szektor lehet a következő években. Ezt támasztja alá a demográfiai trendekből adódó keresletnövekedés, és a szektor ciklus-semlegessége.

Jelenleg és középtávon az egyes alszektorok tekintetében azon területeken várható jelentősebb – vállalatok közötti – tőkemozgás, ahol egyrészt nagyobb az árbevétel megtartás-, illetve növelés kényszere, ugyanakkor rendelkezésre állnak a tranzakciók lebonyolításához szükséges saját erőforrások is. Mindenképpen ilyen terület az originális és generikus gyógyszeripar, és -forgalmazás, illetve a biotechnológia, és a gyógyászati segédeszközök – hangzott el a HVCA és a Portfolio.hu nemzetközi szakmai konferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik