Üzleti tippek

Újra eladhatják a Skype-felhasználókat

A Skype alapítói visszavásárolnák az internetes telefonos szolgáltatást, és állítólag már folynak a tárgyalások az eBay-el - írja a New York Times.

A svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis által alapított Skype-ot 2005-ben 2,6 milliárd dollárért adták el az eBay-nek, mely összeg a két alapítónak fizetett bónusszal végül 3,1 milliárd dollárra növekedett.
A Skype átvételekori 53 milliós regisztrált felhasználó-tömeg ma már 405 millióra nőtte ki magát. A felhasználók ingyenesen hívhatják egymást, de a Skype-on kívüli hívások is mindössze néhány penny-be kerülnek percenként. A TeleGeography piackutató cég szerint az alacsony árak segítségével a Skype ma már a világ nemzetközi hívásperceinek 8 százalékát lefedi.

Négy kockázati tőke társaság, a KKR, a Warburg Pincus, a Providence és az Elevation Partners állt össze a Skype alapítóival, hogy megvásárolják a Skype-ot.

Az elemzők szerint az eBay az akvizícióra költött összeg leírása után a könyveiben szereplő értékért; 1,7 milliárd dollárért szeretné eladni az internetes telefont, a New York Times értesülései szerint a vevők viszont csak 1 milliárd dollárt fizetnének a szolgáltatásért.

Egyes piaci spekulációk szerint az eBay talán egy másik nagyobb vállalatnak is eladná a Skype-ot, habár az még tisztázatlan, hogy van-e más, aki érdeklődik az internetes telefonért – írja a New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik