Üzleti tippek

A többség megveti az üzleti vezetőket

admin
admin

2009. 04. 14. 13:05

Az európaiak és az amerikaiak nagy többsége megveti az üzleti vezetőket, túlfizetettnek tartja őket, és visszavenné tőlük a nagyvonalú nyugdíj- és prémiumjuttatásokat, ha az adott cég állami tőkejuttatásra szorult - ez derül ki a Financial Times kedden közölt átfogó felméréséből.

A londoni üzleti napilap a Harris közvélemény- és piackutató céggel közösen Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Államokban tette fel körkérdéseit. A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős többsége egyszerűen etikátlannak tartja a vállalatvezetőket. A legindulatosabbak a németek: közülük 81 százalék vélekedett így. Az amerikaiaknak és a franciáknak is a háromnegyede ért egyet ezzel a megállapítással, és a legelnézőbb olaszok is csaknem kétharmados arányban minősítették etikátlannak a vállalati igazgatók magatartását.

A válaszadóknak átlagosan a kétharmada – de a franciáknak és a németeknek több mint a 80 százaléka – támogatna olyan kormányintézkedéseket, amelyekkel meg lehetne vonni a költségvetési forrásból kisegített vállalatok vezetőinek prémiumait vagy kiemelt nyugdíját. Az ezzel kapcsolatos indulatokat szítják az olyan esetek, mint Sir Fred Goodwiné, a Royal Bank of Scotland volt vezérigazgatójáé, akinek nyugdíjügye belpolitikai botránnyá fajult Nagy-Britanniában. Az RBS, amely a teljes összeomlását megelőzni hivatott költségvetési tőkepótlások révén csaknem háromnegyedes állami tulajdonban van, néhány hete az egyetemes brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve: tavalyi pénzügyi évét 24,1 milliárd font mínusszal zárta.

Az alig 50 éves Sir Fred azonban, aki már tavaly távozott a bank éléről, olyan nyugdíj-megállapodást kötött, amelynek alapján élete végéig évi 693 ezer font (jóval több mint 200 millió forint) nyugellátásban részesül. Az ügy hatalmas felháborodást kavart a súlyos recessziótól szenvedő Nagy-Britanniában, és Gordon Brown miniszterelnök többször is személyesen felszólította a volt bankvezetőt arra, hogy mondjon le nyugdíjáról. Sir Fred azonban közölte, hogy erre nem hajlandó.

A Financial Times kedden ismertetett felméréséből az is kiderül, hogy a megkérdezettek nagyon nagy többsége – 80-90 százaléka – túlfizetettnek tartja a vállalatvezetőket.
A londoni napilap a kimutatáshoz fűzött kommentárjában azt írta: az üzleti vezetők iránti közmegbecsülés mára gyakorlatilag eltűnt. Ezt a vállalati igazgatók is érzik, ugyanakkor tanácstalanok is.

Az elemzésben – név nélkül – idézett egyik német középvállalati vezető úgy fogalmazott: az igazgatóknak kollektív módon kellene tenniük valamit, „de nem tudom, hogy mit”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.