Üzleti tippek

Kozmetikázásra kényszerültek a vállalkozások

Már tavaly érezhető volt, hogy a cégek jelentős része megpróbálta feltupírozni eredményét, hogy legalább pozitív nulla legyen a mérlege - írja a Napi Gazdaság.

Ma már nemcsak az lehet aggasztó egy társaság számára, ha a bedőlés vagy a megszűnés fenyegeti a válság és a recesszió következtében, hanem – a közbeszerzésekben, az uniós és egyéb pályázatokon érdekelt cégek esetében – a negatív eredmény is felér egy halálos ítélettel. Így a túlélés érdekében mindenképpen pozitív egyenleget kell felmutatniuk, még akkor is, ha ez csak mesterségesen érhető el.

Ilyen kozmetikázásra volt szükség például akkor, ha egy cégnek partnere nem fizetett időben – mondta a lapnak Kalocsai Zsolt, a DTM Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ilyen esetben a záráskor kellett eldönteni, hogy egyáltalán ne, vagy csak részben számolják el az emiatt keletkezett értékvesztést. Kevésbé volt elegáns, ám a jogszabályoknak megfelelt, hogy a mérlegkészítés időpontját korábbra hozta egy cég. Így – arra hivatkozva, hogy akkor még nem állt rendelkezésre megfelelő információ – nem számolt el értékvesztést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik