Üzleti tippek

Duplájára nőtt az elnyerhető támogatások összege

Nem csökkent a cégek pályázási hajlandósága. Az intenzív érdeklődés okai lehetnek a korábbinál kedvezőbb feltételű támogatási források és a pályázók üzleti stratégiai megfontolásai.

Eddig több mint 500 pályázat érkezett be a technológiafejlesztéseket támogató Gazdaságfejlesztési Operatív Programra. Idén átlagosan 17,3 millió forint összegű támogatást igényeltek a vállalkozások, amely a duplája a tavalyi pályázatonkénti átlagosan 8,7 millió forintos támogatásnak – összegezte az első negyedév tapasztalatait Bognár Mihály, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

Sok változás történt a pályázatok körül a tavalyi évhez képest. Számos könnyítés született a pályázati feltételekben, így például a 25 millió forintot el nem érő támogatások esetében a biztosítékmentesség, vagy a megítélt támogatás akár 40 százalékát elérő, szinte automatikusan lehívható támogatási előleg. Megengedett ugyanakkor az árbevétel-csökkenés vagy a munkaerői létszámmegtartás is.

A pályázatokon elnyerhető vissza nem térítendő támogatások maximális összege a kétszeresére növekedett: Budapesten és Pest megyében 10-ről 20 millió forintra, a többi hat régióban pedig 20-ról 50 millió forintra nőtt, a támogatás mértéke az elszámolható költségek vonatkozásában pedig elérheti a 70 százalékot. Az úgynevezett automatikus pályázati forrásokat most már a középvállalkozások is igényelhetik, akik jellemzően nagyobb beruházási elképzeléseikhez keresnek finanszírozást, emellett elindultak a komplex beruházásokat támogató konstrukciók is.

A stratégiai gondolkodás kiemelt szerepet kap a mostani pályázási folyamatban: sok vállalkozás a könnyített feltételek miatt most nyújtja be pályázatát, de az elnyert forrásokat nem azonnal, hanem a projekt megvalósításának ütemében hívja majd le, amely 1-2 éven belül komoly helyzeti előnyhöz juttathatja a pályázó vállalkozásokat – jellemezte a pályázati piacot Bognár Mihály.

A vállalkozások pozitív pályázási hajlandóságát erősíti meg a K&H kkv bizalmi index, melynek a benyújtott pályázatok lehetőségét és az EU-s támogatások elnyerésének esélyét mutató részindexe 15 pontos növekedést mutat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik