Üzleti tippek

Duplájára nőtt az elnyerhető támogatások összege

admin

2009. 04. 09. 16:30

Nem csökkent a cégek pályázási hajlandósága. Az intenzív érdeklődés okai lehetnek a korábbinál kedvezőbb feltételű támogatási források és a pályázók üzleti stratégiai megfontolásai.

Eddig több mint 500 pályázat érkezett be a technológiafejlesztéseket támogató Gazdaságfejlesztési Operatív Programra. Idén átlagosan 17,3 millió forint összegű támogatást igényeltek a vállalkozások, amely a duplája a tavalyi pályázatonkénti átlagosan 8,7 millió forintos támogatásnak – összegezte az első negyedév tapasztalatait Bognár Mihály, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

Sok változás történt a pályázatok körül a tavalyi évhez képest. Számos könnyítés született a pályázati feltételekben, így például a 25 millió forintot el nem érő támogatások esetében a biztosítékmentesség, vagy a megítélt támogatás akár 40 százalékát elérő, szinte automatikusan lehívható támogatási előleg. Megengedett ugyanakkor az árbevétel-csökkenés vagy a munkaerői létszámmegtartás is.

A pályázatokon elnyerhető vissza nem térítendő támogatások maximális összege a kétszeresére növekedett: Budapesten és Pest megyében 10-ről 20 millió forintra, a többi hat régióban pedig 20-ról 50 millió forintra nőtt, a támogatás mértéke az elszámolható költségek vonatkozásában pedig elérheti a 70 százalékot. Az úgynevezett automatikus pályázati forrásokat most már a középvállalkozások is igényelhetik, akik jellemzően nagyobb beruházási elképzeléseikhez keresnek finanszírozást, emellett elindultak a komplex beruházásokat támogató konstrukciók is.

A stratégiai gondolkodás kiemelt szerepet kap a mostani pályázási folyamatban: sok vállalkozás a könnyített feltételek miatt most nyújtja be pályázatát, de az elnyert forrásokat nem azonnal, hanem a projekt megvalósításának ütemében hívja majd le, amely 1-2 éven belül komoly helyzeti előnyhöz juttathatja a pályázó vállalkozásokat – jellemezte a pályázati piacot Bognár Mihály.

A vállalkozások pozitív pályázási hajlandóságát erősíti meg a K&H kkv bizalmi index, melynek a benyújtott pályázatok lehetőségét és az EU-s támogatások elnyerésének esélyét mutató részindexe 15 pontos növekedést mutat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.