Üzleti tippek

Unit linked

Jelentős értékvesztéssel zártak a befektetési eszközalapokhoz kötött (unit linked) életbiztosítások tavaly és az idei év első hónapjaiban is. A befektetőket legfeljebb az „vigasztalhatta”, hogy az egyéb megtakarítási formáknál szétnézve ugyanezeket a veszteségeket tapasztalhatták.

A negatív hozam láttán is érdemes tartani a befektetési portfóliót, mert egy másik eszközalapba való átváltással csak realizáljuk a veszteséget – óvott Borza Gábor, az ING Biztosító termékfejlesztési vezetőségi tagja. Úgy vélte: a kevesebbet esett alapokból érdemes lehet azért a valamilyen garanciát, esetleg tőkevédelmet nyújtó alapba átrakni a pénz egy részét, illetve az esetleges friss megtakarításokat is ide célszerű tenni. Az ING Biztosítónak már van olyan „új generációs” konstrukciója is, amely euróban megadott tőke- és hozamgaranciát szavatol – többféle alapválasztási lehetőséggel.

Paál Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító igazgatósági tagja szerint, aki még hosszabb távon is nélkülözni tudja pénzét, annak – bármilyen idegőrlő is – legcélszerűbb a kivárás. Aki viszont egy-másfél éven belül hozzá akar férni, annak érdemes lehet vagyonát állampapír-, pénzpiaci vagy a Generali garantált kamatot nyújtó konstrukciójába áttenni.

Tetézi a hozambajokat, hogy a piaci úttörőknek számító ING (akkori nevén: N-N) és Aegon Biztosító 1997-ben, illetve 1999-ben indult – az akkor még széles körű adókedvezmény miatt rendre legalább 10 éves futamidőre kötött – befektetési életbiztosításokkal. Márpedig ezek most kezdenek tömegesen lejárni, és teljes futamidőre elért hozamuk gyakorta szintén csekélyke.

A legtöbb biztosítónál, így az Aegonnál is lehetőség van a lejáró futamidejű befektetési életbiztosítások határozatlan idejű meghosszabbítására, mégpedig költségmentesen – hangsúlyozta Mátyás-Kollár Gabriella, az Aegon életbiztosítási, termékfejlesztési vezetője. Az ügyfélnek a meghosszabbított futamidő alatt már nem kell újabb biztosítási díjakat befizetnie, sőt az úgynevezett pénzalap-kezelési költségen (ez az Aegonnál a megtakarítás évi 1,75 százaléka) és a csökkentett adminisztrációs költségen túl egyéb terhek sem hárulnak rá.

„Cserébe” a biztosító sem fizet már az e periódus alatt bekövetkezett életbiztosítási károkra. A hosszabbítás nyilvánvalóan addig tart, amíg majd az ügyfél tisztes hozammal tud kiszállni a befektetésből.

Furcsa módon a most padlón lévő részvény- és kötvényárak kitűnő alkalmat szolgáltatnának az új befektetési életbiztosítások megkötésére. Ezt viszont kevesen kockáztatják meg mostanában: minden biztosító az értékesítések radikális visszaeséséről panaszkodik. Pedig Paál Zoltán szerint akár eseti díjbefizetéssel is érdemes most részvényalapba beszállnia annak, akinek 5-6 éven át nincs feltétlenül szüksége az erre szánt pénzre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik