Üzleti tippek

Ügyfél-azonosítás

admin

2009. 04. 07. 18:10

A kétes tulajdonosi körű, valamint az üzleti világ szürke zónájában tevékenykedő cégek tisztázása a cél – de nyilatkozni mindenkinek kötelező.

Kellemetlen meglepetés érheti idén azt a vállalkozást, amelynek tulajdonosai – egy 2007 decembere óta hatályban lévő, pénzmosás elleni törvény előírásával szemben – eddig még nem jelentek meg bankjuknál személyesen vagy képviselőjük útján, és nem estek át egy ügyfél-átvilágítási eljáráson. Az ilyen cégek számláit ugyanis az azokat kezelő bankoknak ez év január 1-jét követően kötelességük (lenne) részben zárolni. Ez azt jelenti: nem fogadhatnak el újabb megbízásokat semmilyen ügyletre, kivéve a hiteltörlesztéssel, csoportos beszedéssel, netán az inkasszóval kapcsolatos tranzakciókat. Az ügyfél-átvilágítási eljárás keretében az adott vállalkozásnak írásban kell nyilatkoznia arról, ki a tényleges tulajdonosa. Az európai uniós (EU) és így a magyar pénzmosás elleni jogszabályok szerint az azonosítás során – esetlegesen több cég tulajdonosi láncolatán át – el kell jutni a tulajdonos vagy ügydöntő magánszemély(ek)ig.

Azokat kell tehát megtalálni, akik rendelkeznek a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább 25 százalékával, illetve jogosult a vállalkozás vezető tisztségviselői, netán felügyelőbizottsága tagjai többségének megválasztására. Ha e feltételeknek egy magánszemély sem felel meg a cégnél, akkor a szabályok szerint nincs tényleges tulajdonos, tehát ilyet nem kell azonosítani. Ugyanez a helyzet, ha például állam, önkormányzat, esetleg itthoni vagy uniós országbeli nyilvános tőzsdei cég a főtulajdonos. Meg nem erősített banki hírek szerint jó pár olyan cégszámla van, amely esetében még nem történt meg az ilyen jellegű azonosítás. Sokakat váratlanul érhet az új előírás, hiszen Magyarországon – a pénzmosás és a terrorizmus elleni harc jegyében – már egy 2002 elejétől életbe lépett törvény előírta a tulajdonosi azonosítást. Uniós csatlakozásunk után pedig egy, az eddiginél szigorúbb jogszabály 2004. április 1-jéig tette kötelezővé: a bankok azonosítsák a magánszemély tulajdonos családi és utónevét, jogi személy esetén annak nevét, székhelyének címét. Itt már sor került a tényleges tulajdonosok feltárására is.

A mostani, még szigorúbb, egyebek közt a tényleges tulajdonos neve, lakhelye mellett állampolgárságát is firtató előírások oka, hogy közben továbbhaladt az EU szekere, s egy újabb uniós irányelv alapján ismét teljesen új törvényt kellett kiadni. Így annak is érdemes ismételten rákérdeznie bankfiókjában, hogy ő már „tiszta-e”, aki már egyszer átesett valamiféle azonosításon. Vigasztalásul jó tudni: a pénzmosás elleni jogszabályok révén már sok offshore és egyéb tisztázatlan hátterű céget sikerült kiszűrni a magyar piacról, így ezekkel a honi kkv-k már biztosan nem kerülhetnek kétes üzleti kapcsolatba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.