Üzleti tippek

A román sajtót is elérte a válság

Két román országos napilap is alkalmazottak elbocsátására kényszerült a gazdasági válság következtében egyre csökkenő bevételek miatt. Eközben az egyik nagy médiatröszt csökkentette a fizetéseket.

A Romania Libera vezetősége szerdán mintegy 20-30 alkalmazottat értesített arról, hogy megválik tőlük – adta hírül a Mediafax hírügynökség. A rendszerváltás után az egykori kommunista vezetés hatalmának átmentése ellen küzdő napilapnál ez már a harmadik leépítés, így 2007-től a szerkesztőség létszáma a korábbi 100-ról 55-re csökkent.

A múlt héten a Ringier tulajdonában lévő Evenimentul Zilei is megvált 30 alkalmazottjától. Románia egyik legnagyobb kiadóvállalata, az Intact pedig az idén 20 százalékkal csökkentette dolgozóinak a fizetését a csökkenő bevételek miatt. A mediatröszt televíziót, rádiót, és számos sajtóterméket tart fenn.

Emil Boc miniszterelnök kedden találkozott a kiadók érdekeit védő Román Sajtóklub nevű szervezet vezetőségével. A politikus jelezte: tudomása van arról, hogy a médiát sem kerüli el a Románia minden ágazatát érintő gazdasági válság, ezért kormánya a rendelkezésére álló eszközökkel kész támogatni a sajtóintézményeket, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz időket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik