Üzleti tippek

Az EU aggódik a Mol miatt

Az EU-t és Veres Jánost meglepte a Surgutneftegas tulajdonszerzése a Molban – derül ki a Financial Times keddi számából. A moszkvai Kommerszant szerint a bevásárlás pénzügyi befektetésnek tekinthető, a Mol új tulajdonosa esetleg az olajcég finomítói kapacitásából részesülne mindössze.

Magyarországon és Brüsszelben is „azonnal megszólaltak a vészcsengők” azután, hogy az osztrák OMV eladta 21,2 százalékos Mol-részesedését az orosz Surgutneftegasnak – írta keddi számában a Financial Times. A londoni gazdasági-politikai napilap értesülése szerint az EU-bizottság energiaügyi illetékesei aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ügylet alááshatja az egységes uniós energiapolitika kialakítását célzó, éppen mostanában újjáéledő erőfeszítéseket.

A lapnak Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy „a kereskedelmi tranzakció meglepetésként érte a magyar kormányt”, és a kabinet felveti majd a kérdést orosz partnereinek.

Csak pénzügyi befektető?

A Surgutneftegas története során első ízben vásárolt profiljába vágó külföldi tulajdont – írja a Kommerszant című orosz lap. Magyarországon az orosz konszernt pusztán pénzügyi befektetőnek tekintik a moszkvai újság szerkesztői szerint.

A Kommerszant egy szakértőt idézve az írta: a Surgutneftegasnak finomítói kapacitásra van szüksége, mivel jelenleg évi 61,8 millió tonna kőolajat hoz felszínre, a leningrádi területen lévő finomítójában azonban csupán 22 millió tonnát dolgoz fel. Az új felvásárlással a feldolgozás arányát 35 százalékról 40 százalékra emelheti, ha a Mol finomítóinak kapacitásából a megvett pakett arányának megfelelően részesül – vélekedett a szakértő.

A kormány nem tárgyalt a Molról az oroszokkal

A magyar kormányszóvivő hétfőn este közleményben tudatta: a Magyar Köztársaság kormánya határozottan leszögezi, hogy az orosz partnerével folytatott tárgyalások során soha, még informálisan sem került szóba a Mol Nyrt.-ben történő tulajdonszerzés. Piacgazdaságban a kormánynak nem feladata kommentálni egy tőzsdei ügyletet, ha az a jogszabályoknak megfelelően zajlik.

Magyarországnak ugyanakkor az az érdeke, hogy a nemzeti olajipari vállalat megőrizze függetlenségét – olvasható a közleményben.

A kormány álláspontja nem változott a korábbi, hasonló helyzetben képviselt álláspontjához képest: nem támogatja, ha bárki ellenséges szándékkal próbál befolyást szerezni magyar stratégiai ágazatokban – hangsúlyozta a szóvivő.

A Fidesz szerint nemzeti érdekkörben kell tartani

A Fidesz szerint a Mol orosz érdekeltségbe kerülése egyértelműen ellentétes a nemzeti és az európai érdekekkel is – közölte az ellenzéki párt elnöksége kedden.

A Fidesz elnökségének közleménye szerint eddig is és a jövőben is a leghatározottabban kiállnak a Mol nemzeti érdekkörben tartása mellett.

A Fidesz vezetői szerint a Gyurcsány-kormány “folyamatosan az orosz birodalmi érdekeket szolgálta ki”, ahelyett, hogy a nemzeti valamint a közös európai értékeket és érdekeket képviselte volna. A szocialista kormányok az elmúlt hét évben kiárusították Magyarországot: eladták a stratégiai vagyont, a Tankönyvkiadót, a kórházakat, a MÁV Cargót és a közelmúltban orosz kézre juttatták a nemzeti légitársaságot is – írta közleményében a Fidesz elnöksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik