Üzleti tippek

Egyre több bank érdeklődik a banktámogató csomag iránt

admin
admin

2009. 03. 31. 12:23

A kormány más pénzintézetekkel is tárgyalásokat folytat az IMF-forrásból elkülönített banktámogató csomag igénybevételéről - jelentette be Veres János pénzügyminiszter kedden, az FHB Jelzálogbankkal aláírt megállapodást ismertető sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter nem árulta el, hogy a csomag tőke- vagy garanciarészére van érdeklődés. A távirati iroda információi szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Eximbank érdeklődik a garanciarész iránt.

A miniszter egy – az újságíró szerint viccnek szánt – kérdésre cáfolta, hogy a tőkeemelésre még rendelkezésre álló 270 milliárd forintot az OTP Banknak adja az állam. „A kérdést komolyan kell venni, mert tőzsdei cégről van szó, és nem szeretném, ha félreértés lenne” – mondta a miniszter.

A parlament által tavaly decemberben elfogadott stabilizációs törvény szerint az IMF-hitelből elkülönített 600 milliárd forintos csomagból 300 milliárd forintot tőkejuttatásra, további 300 milliárd forintot pedig állami garancia révén a banki likviditás növelésére lehet felhasználni. A csomag célja az, hogy a Magyarországon működő, magyarországi székhellyel rendelkező pénzintézetek ne kerüljenek versenyhátrányba azokkal a bankokkal szemben, amelyek anyabankjai Európa más országaiban jelentős állami segítséghez, tőkéhez jutottak.

Veres János hangsúlyozta: a kormány nincs kényszerhelyzetben, hogy a rendelkezésre álló pénzt határidőre mindenképpen el kellene költenie. Hozzátette: ha szükséges, a keret mindkét irányban változtatható a partnerekkel kötött megállapodás módosításával. A miniszter elmondta: a garanciarészre vonatkozó szabályozást a kormány már elfogadta, csak még nem hirdették ki, így, ha a helyzet úgy hozná, a csomag garanciarészére is meg tudna állapodni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.