Üzleti tippek

Szorítanak a nadrágszíjon a vállalkozók

A válság hatására a fejlesztéseket tervező cégek 58 százaléka változtatott tervén, és közülük 71 százalék csökkentette is az információ-technológia (IT) beszerzésre szánt összeget. Az IT-költségek visszafogása természetes lépés, azonban ezen kiadások visszafogásával a cégek sokat ronthatnak versenyképességükön – derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

A Publicus Research a Pont ez Holding Kft. megrendelésére végzett kutatás többek között a hazai kkv szektor válságképét, és a válság üzleti működésre gyakorolt hatását vizsgálta.

A megkérdezett cégvezetők 74 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországot már elérte a válság, 14 százalékuk szerint a java még hátravan, és csak elvétve akad olyan, aki azt gondolja, hazánkat elkerüli a válság (1 százalék). A kérdésben a leginkább borúlátóak az évi 10 és 25 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek vezetői, közülük 27 százalék gondolja, hogy a válság csak a jövőben ér Magyarországra.

A kutatás szerint a válságra adott leggyakoribb reakció az éves üzleti tervek újragondolása – rendre természetesen a takarékosság jegyében. A cégek döntő többsége a túlélés jegyében tervezi a 2009-es évet, kivár, és a kedvezőbb gazdasági környezet reményében átmenetileg az életben maradásra állítja be működését. Tíz válaszadóból hét (72 százalék) az üzleti tervek válság-kompatibilis alakításáról számolt be.

A megkérdezett kis- és középvállalkozások 49 százaléka 2008-hoz képest bevétel-visszaeséssel és 38 százaléka változatlan bevétellel számol 2009-ben. Csupán egytized (11 százalék) bízik a növekedésben. A részletesebb bontásból kitűnik, hogy azok, akik üzleti terveiken nem változtattak, a bevételeket illető stagnálásra számítanak.

Változások az IT-fejlesztésekben

A válság előtt tíz kis- és középvállalkozásból négy (41 százalék) tervezett informatikai beruházást 2009-re. A fejlesztéseket tervező cégek 58 százaléka a válság hatására változtatott tervén, és csak minden negyedik cég (41%) tartott ki a 2009. évre eltervezett informatikai fejlesztések mellett.

A válság hatására az IT beszerzéseiket újragondoló cégek közül 71 százalék csökkentette a beszerzésre szánt összeget. További 23 százalék fejleszt, de beszerzéseit más tartalommal tölti fel. Csupán 7 százalék azon cégek aránya, melyek teljesen sztornózták a 2009. évre előirányzott IT fejlesztéseket.

Azon cégek között, melyek alacsonyabb költségvetésből valósították meg IT beruházásaikat, különböző költségkímélő lépéseket látunk.

Tíz cégből jóformán 9 visszafogta az eszközbeszerzéseit (88 százalék), és minden második igyekszik spórolni a programfejlesztésekkel és frissítésekkel (51 százalék). Nagyságrendekkel kevesebben fogják meg a kiadásokat az üzemeltetés környékén (21 százalék) és a humán oldalon (18 százalék). Szerencsés aránynak tűnik, hogy a cégek mindössze 7%-a állt el a 2009-re tervezett IT-beruházásoktól.

Az online és telefonos adatfelvétel 2009. januárjában végezte a Publicus Research 583 cégvezető megkérdezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik