Üzleti tippek

Szorítanak a nadrágszíjon a vállalkozók

admin
admin

2009. 03. 30. 13:42

A válság hatására a fejlesztéseket tervező cégek 58 százaléka változtatott tervén, és közülük 71 százalék csökkentette is az információ-technológia (IT) beszerzésre szánt összeget. Az IT-költségek visszafogása természetes lépés, azonban ezen kiadások visszafogásával a cégek sokat ronthatnak versenyképességükön – derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

A Publicus Research a Pont ez Holding Kft. megrendelésére végzett kutatás többek között a hazai kkv szektor válságképét, és a válság üzleti működésre gyakorolt hatását vizsgálta.

A megkérdezett cégvezetők 74 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországot már elérte a válság, 14 százalékuk szerint a java még hátravan, és csak elvétve akad olyan, aki azt gondolja, hazánkat elkerüli a válság (1 százalék). A kérdésben a leginkább borúlátóak az évi 10 és 25 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek vezetői, közülük 27 százalék gondolja, hogy a válság csak a jövőben ér Magyarországra.

A kutatás szerint a válságra adott leggyakoribb reakció az éves üzleti tervek újragondolása – rendre természetesen a takarékosság jegyében. A cégek döntő többsége a túlélés jegyében tervezi a 2009-es évet, kivár, és a kedvezőbb gazdasági környezet reményében átmenetileg az életben maradásra állítja be működését. Tíz válaszadóból hét (72 százalék) az üzleti tervek válság-kompatibilis alakításáról számolt be.

A megkérdezett kis- és középvállalkozások 49 százaléka 2008-hoz képest bevétel-visszaeséssel és 38 százaléka változatlan bevétellel számol 2009-ben. Csupán egytized (11 százalék) bízik a növekedésben. A részletesebb bontásból kitűnik, hogy azok, akik üzleti terveiken nem változtattak, a bevételeket illető stagnálásra számítanak.

Változások az IT-fejlesztésekben

A válság előtt tíz kis- és középvállalkozásból négy (41 százalék) tervezett informatikai beruházást 2009-re. A fejlesztéseket tervező cégek 58 százaléka a válság hatására változtatott tervén, és csak minden negyedik cég (41%) tartott ki a 2009. évre eltervezett informatikai fejlesztések mellett.

A válság hatására az IT beszerzéseiket újragondoló cégek közül 71 százalék csökkentette a beszerzésre szánt összeget. További 23 százalék fejleszt, de beszerzéseit más tartalommal tölti fel. Csupán 7 százalék azon cégek aránya, melyek teljesen sztornózták a 2009. évre előirányzott IT fejlesztéseket.

Azon cégek között, melyek alacsonyabb költségvetésből valósították meg IT beruházásaikat, különböző költségkímélő lépéseket látunk.

Tíz cégből jóformán 9 visszafogta az eszközbeszerzéseit (88 százalék), és minden második igyekszik spórolni a programfejlesztésekkel és frissítésekkel (51 százalék). Nagyságrendekkel kevesebben fogják meg a kiadásokat az üzemeltetés környékén (21 százalék) és a humán oldalon (18 százalék). Szerencsés aránynak tűnik, hogy a cégek mindössze 7%-a állt el a 2009-re tervezett IT-beruházásoktól.

Az online és telefonos adatfelvétel 2009. januárjában végezte a Publicus Research 583 cégvezető megkérdezésével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.