Üzleti tippek

A Mol nincs üzleti kapcsolatban a Surgutneftegas-zal

A Mol, az OMV és az orosz Surgutneftegas tranzakcióját követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme - közölte a Mol hétfőn.

A Mol igazgatósága a Surgutneftegast pénzügyi befektetőnek minősíti, és így a két pénzügyi részvényese közötti tranzakciót nem kívánja kommentálni. Az OMV osztrák olajtársaság hétfőn reggel azt közölte, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, a tranzakciót követően az osztrák olajtársaságnál nem maradt Mol-részvény.

A BÉT hivatalos honlapján közzétett Mol-közlemény szerint a magyar olajipari társaság ezt úgy értelmezi, hogy a Surgutneftegas a Mol részvényeket vonzó pénzügyi befektetési lehetőségnek tartja. A Mol Nyrt. hétfőn a sajtóból értesült az OMV AG és ezzel párhuzamosan a Surgutneftegas azon bejelentéseiről, amelyben tájékoztatták a piaci szereplőket, hogy a közöttük végrehajtandó tranzakció keretében a Mollal való egyeztetés nélkül az OMV a teljes Mol-részesedését eladja a Surgutneftegasnak – olvasható a Mol közleményében.

A Surgutneftegas és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Surgutneftegas közleményében szereplő szándékok – olvasható a Mol közleményében.

A Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Surgutneftegas stratégiai céljának teljesítése felé – írta az orosz társaság reggeli közleményében, amelyben a vertikális integráció erősítését, továbbá a végső felhasználókhoz közelebb kerülést említik meg konkrétan. Vlagyimir Bogdanov, az orosz cég vezérigazgatója ehhez azt is hozzátette, hogy az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik