Üzleti tippek

Bukott vállalkozásokban elsők vagyunk

A megszűnő vállalkozások arányával tűnik ki Magyarország az EU-25 országok közül - olvasható az Európai Bizottság - Vállalkozás és Ipar oldalán.

A Flash Eurobarometer 2007-es adatai szerint az EU-25 országok közül Lettország a 30 év alatti, Finnország pedig az 55 év feletti vállalkozók arányával tör az élre. Észtországban a legmagasabb a vállalkozók hányada, ezt követi Görögország, Lettország és a Cseh Köztársaság.

Ezzel szemben Magyarország a kényszer- és a kockázatkerülő vállalkozók arányával ért el első helyet a felmérésen. A magyarországi vállalkozások gyakrabban buknak meg, és az üzleti tevékenység aránya Magyarországon átlagosan magasabb, mint a többi EU-25 országban. Az átlagos európai válaszadókhoz hasonlóan, a magyarok is inkább alkalmazottként, mint önfoglalkoztatóként szeretnek érvényesülni.

A magyarok viszont – a többi országhoz képest – eltérő miértekkel érveltek: a megfelelő vállalkozói környezet hiányában (úgymint az elégtelen pénzügyi háttérben, a vállalkozási lehetőségek hiányában, vagy a túlzott bürokráciában) rejlik az ok, amiért inkább az alkalmazotti lét mellett teszik le voksukat – derül ki a kutatásból.

A női vállalkozások aránya Ausztriában, Észtországban, Szlovéniában és Spanyolországban a legmagasabb, de Magyarország női vállalkozói is kiemelkedő aránnyal jelentek meg a mintában. A magyar nők nagyobb eséllyel lesznek vállalkozók, mint nőtársaik a legtöbb EU-25 tagállamban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik